Genetische en hersenafwijkingen verminderen straf voor moord

Een Italiaanse vrouw heeft een lagere straf gekregen voor moord op grond van afwijkingen in haar hersenen en genen. Stefania Albertani werd 2 jaar geleden veroordeeld voor de moord op haar zus. Dat gebeurde op een gewelddadige manier: ze duwde haar zus drugs door de strot en stak haar vervolgens in brand. In eerste instantie werd Albertani veroordeeld tot levenslang.

Neurowetenschappers en genetici hebben haar straf weten terug te brengen tot 20 jaar. Zij vergeleken de hersenscan van Albertani met die van 10 gezonde vrouwen en beweerden dat haar gedrag kon worden verklaard door afwijkingen in de grijze stof van 2 belangrijke hersengebieden: de anterior cingulate gyrus, die betrokken is bij het afremmen van gedrag, en de insula, die in verband gebracht wordt met agressie. Een genetische test toonde bovendien aan dat Albertani weinig MAOA-gen-activiteit had. Dit zogenaamd 'krijger-gen' breekt normaal gesproken een aantal neurotransmitters af en het niet goed werken ervan gaat samen met agressief gedrag.

Het is voor het eerst dat dit soort 'bewijzen' leidt tot een lagere straf in Italië, maar in de USA is het onderhand wel gebruikelijk. Nita Farahany van de Vanderbilt Law School in Nashville, Tennessee, heeft de statistieken bijgehouden van het inbrengen van hersenscans in rechtzaken. Tussen 2004 en 2009, werd bij 16% van 700 rechtzaken hersenscans geïntroduceerd als bewijs.

Bron(nen):   New Scientist