Teveel vitaminen is vooral voor vrouwen niet gezond

Van vitaminen moet je niet teveel binnen krijgen. Onderzoekers hebben ontdekt dat er een verband is tussen het gebruik van voedingssupplementen onder vrouwen van middelbare leeftijd en hogere sterftecijfers.
Deskundigen vermoeden al een tijdje dat vitaminesupplementen alleen van nut zijn als iemand een tekort heeft aan een voedingsstof. Teveel van het goede kan nadelig zijn voor de gezondheid, meldt de BBC naar aanleiding van het onderzoek dat is gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine.
De onderzochte 38.000 Amerikaanse vrouwen tussen de 50 en 60 jaar waren over het algemeen goed gevoed. Toch slikten velen van hen jarenlang voedingssupplementen omdat ze dachten dat ze er gezonder en fitter door werden.
Vooral multivitaminen, foliumzuur, vitamine B6, magnesium, zink, koper en ijzer bleken het sterfterisico te verhogen.

Volgens de onderzoekers worden supplementen gekocht zonder het bewijs dat ze enig voordeel bieden. Ze moeten alleen worden gebruikt als er een op medische gronden gebaseerde reden is. "Op basis van bestaande gegevens konden we weinig rechtvaardiging vinden voor het wijdverbreide gebruik van voedingssupplementen”, zegt Dr. Jaakko Mursu van de universiteit van Oost-Finland.
In de studie werden ijzertabletten sterk verbonden met een kleine (2,4%) kans op verhoogd overlijdensrisico, evenals vele andere supplementen. De link met ijzer was dosis-afhankelijk, wat betekent dat hoe meer iemand er van neemt, hoe hoger het risico is.

Bron(nen):   BBC