Roodharigen dreigen uit te sterven door klimaatverandering

Wetenschappers gaan ervan uit dat het veelvuldig voorkomen van rood haar in Schotland, Ierland en in het noorden van Engeland het gevolg is van aanpassing aan het klimaat. Met een lichte huid die gevoeliger is voor de zon kunnen mensen in een regenachtig klimaat meer vitamine D opnemen. Als het klimaat verandert en er steeds meer zon komt, zal de genmutatie die zorgt voor rood haar en een bleke huid steeds minder vaak voorkomen, zo voorspellen ze. Dat zou dan wel nog honderden jaren duren, maar rood haar zou wel steeds zeldzamer worden. Slechts 1-2% van de wereldbevolking heeft rood haar, maar in Schotland is dat 13% van de bevolking en van 40% wordt gedacht dat ze drager zijn van het gen.

Bron(nen):   The Independent      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Tegenwoordig is er geen evolutionair voordeel meer om roodharig te zijn: een vitaminetekort kan je tegenwoordig vrij eenvoudig aanvullen, en het is ook geen nadeel als het klimaat warmer zou worden. Áls klimaatverandering al zou zorgen voor meer zon trouwens, want een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde is bepaald niet hetzelfde als een stijging van het aantal zonuren in Schotland of Ierland. Dat zou ook zomaar kunnen leiden tot meer en heftiger regen daar (door meer verdamping van zeewater, bijvoorbeeld).

  Uitsterven door meer migratie en het feit dat roodharigheid een recessieve eigenschap is lijkt me waarschijnlijker.

  Jammer overigens, ik vind het wel mooi 🙂

  • jasper van straeten

   Ik ben het met Andre eens, de gevolgen van temperatuursverandering op het klimaat zijn nog lastig te voorspellen. Daarnaast kan het aantal roodharigen alleen maar afnemen als het vitamine tekort een dermate groot nadeel oplevert dat het de fitness van die individuen verlaagt. Met andere woorden, het nadeel van een lichte huid moet zo groot zijn dat het individu zich in mindere mate kan voortplanten, iets wat zeer onwaarschijnlijk is.

   (in antwoord op André Somers)
   • Recoloniser

    “Met andere woorden, het nadeel van een lichte huid moet zo groot zijn dat het individu zich in mindere mate kan voortplanten, iets wat zeer onwaarschijnlijk is.”
    Integendeel zou ik zeggen. Meisjes met rood haar zijn de mooiste die er zijn!

    (in antwoord op jasper van straeten)
    • jasper van straeten

     Haha ja dat is zeker waar, maar dan hebben we het over seksuele selectie.

     (in antwoord op Recoloniser)
     • Recoloniser

      Maar dat is juist erg belangrijk. Seksuele aantrekkingskracht is een van de belangrijkste elementen in de evolutie.
      Je kan het ook zo zien: lagere kans x vaker gooien kan net zo’n goed resultaat opleveren als hogere kans x minder vaak gooien.

      (in antwoord op jasper van straeten)
 2. Bart_van_Oerle

  En ik dacht dat het juist méér ging regenen door klimaatverandering…

  Hoe dan ook, dat die lichte huid wellicht niet meer nodig zal zijn om voldoende vitamine D binnen te krijgen, betekent niet automatisch dat hij zal verdwijnen.

  De genmutatie is er nu eenmaal en rooie mensen zullen waarschijnlijk gewoon kinderen blijven krijgen en dus het gen blijven doorgeven.
  Tenzij de zon zo hard gaat branden dat alle roodharigen het loodje leggen, dan kan ‘t me voorstellen, maar verder zie ik hier geen reden voor.
  Of mis ik iets?

 3. Jannie Ooms

  Schotland, het noorden van Engeland en Ierland. Ik geloof het zomaar. Maar toch niet alleen daar? Volgens eigen waarneming lijkt ook in Drenthe het percentage roodharigen hoger dan in de rest van Nederland. Of vergis ik me nu?

 4. Meester Proper

  Hoax

 5. Chantal de Paus

  Zo ‘welingelicht’ zijn de kringen blijkbaar toch niet. Rood haar verdwijnt niet onder invloed van klimaat. Het is een recessief gen dat op de meest onverwachte momenten weer opduikt. Zolang er dragers van het gen zijn, zal rood haar niet uitsterven.

 6. Engelengeduld

  Ooit gehoord van Kelten? . . .

Reacties niet toegestaan