‘Trippen’ verruimt daadwerkelijk de geest

Onder invloed van psychedelische drugs doen je hersenen hetzelfde als wanneer je droomt, blijkt uit een onderzoek. Voor het onderzoek werden van 15 mensen hersenscans gemaakt vóór, tijdens en nadat ze een injectie met psilocybine kregen toegediend, de hallucinogene stof die ook in paddenstoeltjes (magic mushrooms) zit. Uit de scans bleek dat de primitieve hersengebieden, waarvan men denkt dat die zich bezighouden met emoties en geheugen, beter gesynchroniseerd waren, alsof ze beter samenwerkten, aldus de onderzoekers. Dat lijkt op de situatie wanneer mensen dromen. "Het was fascinerend om de gelijkenissen te zien tussen de droomstaat en het onder invloed zijn van psychedelische drugs," zegt onderzoeker Robin Carhart van het Imperial College in Londen. "Mensen beschrijven het effect van psilocybine vaak als een droomtoestand en we hebben daar nu, voor het eerst, een fysiologische reden voor gevonden." Hersenactiviteiten betrokken bij nadenken en zelfbewustzijn bleken onder invloed van psilocybine minder goed gecoördineerd. Verder bleek dat door de psilocybine de hersenen in staat zijn tegelijkertijd meerdere patronen van hersenactiviteit te ontplooien. 'Trippen' verruimt dus daadwerkelijk de geest.

Bron(nen):   Live Science      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Tijdelijk, neem ik aan?

  • Vogelbeest

   Niet helemaal tijdelijk. De meeste mensen die ooit eens getript hebben houden kunnen ook langer daarna nog tot ruimere inzichten komen.

   Ik ben geen fan van Steve Jobs, maar ben er wel zeker van dat zijn LSD-experimenten bijgedragen hebben aan wie hij uiteindelijk werd.

   (in antwoord op Kopje thee)
 2. Robin

  Tot ze zo ruim zitten dat het aan alle kanten begint te rammelen.

 3. Peter

  Men weet niet eens wat de geest is. Het spul beschadigt je hersenen blijvend. Iemand die het gebruikt zal dat natuurlijk ontkennen. Ook word je vergeetachtig. Nou, kan dat een groot voordeel zijn. Zo hoef je je nooit te vervelen en doe je alles altijd voor de eerste keer.

Reacties niet toegestaan