Hoeveel langer, dikker en ouder zijn mensen in honderd jaar tijd geworden?

In de afgelopen eeuw zijn mensen veel langer, dikker en ouder geworden. Dat komt niet door evolutionaire veranderingen, maar vooral door beter voedsel, meer hygiëne en betere gezondheidszorg. Langer Britse mannen worden gemiddeld tien centimeter langer dan een eeuw geleden: geen 1,68 meter, maar 1,78 meter. Overal in de ontwikkelde wereld worden mensen langer. De Nederlandse mannen gaan met een gemiddelde lengte van 1,85 meter voorop. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog waren de Amerikanen met 1,77 meter het langste volk ter wereld, maar hun groei is gestopt. De toename in lengte verschilt sterk per land. Door een epidemie of hongersnood kan de groei vijf generaties lang stagneren. Dikker Overal ter wereld worden mensen dikker. 29 procent van alle mensen kampt met overgewicht. Maar dat komt niet alleen doordat er eten in overvloed is. Mensen uit arme landen lijken namelijk sneller dik te worden dan mensen uit rijkere landen. Dit zou komen doordat generaties lang honger is geleden. Dat lijden wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Het lichaam rekent nog steeds op slechte tijden en slaat daardoor meer energie op als vet. Ouder Mensen zijn wereldwijd in een eeuw tijd veertig jaar ouder geworden. De gemiddelde levensverwachting was honderd jaar geleden dertig en ligt nu rond de zeventig jaar. Daar zit een keerzijde aan. Mensen sterven vaker aan langdurige slopende ziektes als kanker, MS en Alzheimer. Vooralsnog gaat de levensverwachting alleen maar verder omhoog. Meisjes die in westerse landen in 2030 worden geboren zullen gemiddeld 85 jaar oud worden.  

Bron(nen):   Live Science      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Dat mensen in arme landen snel dikker worden komt vooral omdat voedsel met veel calorieën goedkoop is (fastfood, frisdrank, etc).

  De suggestie dat hun lichaam meer vet opslaat vanwege hun recente historie met armoede klopt niet: een lichaam zal altijd alle energie opslaan die overblijft als verschil tussen energieinname en energieverbruik.

  • Volledig

   Ik ben het met je eens wat betreft het calorierijke voedsel, kijk maar naar bijvoorbeeld de groei van Coca Cola en Mars in deze landen. Maar er is wel een mechanisme dat ervoor zorgt dat energie eerder wordt opgeslagen in vet wanneer het lichaam langere tijd een lagere energie inname heeft. Dat het mechanisme overgedragen wordt van generatie op generatie lijkt me echter heel sterk. Zo snel gaat verandering niet bij de mens?

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Maar de energiebalans moet blijven kloppen. Als de energieinname daalt blijft er minder energie over om op te slaan (als het energieverbruik gelijk blijft). Het lichaam heeft geen overloop om overtollige energie af te voeren in tijden van overvloed (dan zou het probleem obesitas ook niet bestaan). Er is in magere tijden daarom ook geen mogelijkheid meer energie op te slaan door de overloop dicht te zetten. Alle energie die over is wordt altijd opgeslagen en als er een tekort is, wordt dat uit de eerdere opslag (vet) gehaald.

    (in antwoord op Volledig)
    • Volledig

     Ik snap je redenering. Echter calorie-inname en calorie-opname zijn twee verschillende dingen. Veel mensen kunnen eten wat ze willen en toch op hetzelfde gewicht blijven. Het overschot wordt dan niet in vet omgezet. Er speelt meer dan alleen puur het aantal calorieën. De enige wetmatigheid is dat bij een lage calorie-inname er vet verbrand wordt.

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Dat is een populair idee, maar de energieopname uit voedsel is juist zeer voorspelbaar omdat je lichaam altijd dezelfde chemische processen uitvoert. Dat ligt n.l. vast in de genen van ons maag-darmstelsel. Voor mensen die niet ziek zijn en die geen genetische afwijkingen hebben, vertoond de energieopname uit verteerbare stoffen maar heel weinig variatie. De voedingswaardedeclaraties op verpakkingen zouden anders ook geen zin hebben.

      De indruk dat sommige mensen alles kunnen eten zonder aan te komen en anderen “van de wind al dik worden”, onstaat vooral omdat mensen geen idee hebben van hoe veel/weinig ze eten en hoe veel/weinig ze bewegen.

      (in antwoord op Volledig)
     • Volledig

      Haha, “van de wind al dik worden” is onzin, tenzij je iets met schildklier of het spijsverteringssysteem hebt. Maar alles kunnen eten zonder aan te komen komt zeker wel voor. Mijn vrouw heeft veel clienten in haar praktijk die een strict dieet moeten volgen om aan te komen en om een gezond gewicht vast te houden. Daar zitten clienten tussen die een calorie-inname hebben van 7000+ calorieen per dag.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Maar ze hebben geen afwijking waardoor ze dat stricte dieet moeten volgen? Of zijn ze sportverslaafd oid?

      (in antwoord op Volledig)
     • Volledig

      Dat is een goed assessment van je. Het zijn inderdaad of sportverslaafden, maar die bedoel ik niet, of mensen met een ‘afwijking’ in hoe ze voedsel verwerken in hun lichaam. Alleen wanneer is een afwijking een afwijking? Het komt zelden voor dat er mensen zijn voldoende hebben aan de norm van het voedingscentrum, zowel negatief (minder eten) als positief (meer eten). Die is gebaseerd op een gemiddelde.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Het activiteitenpatroon verschilt nou eenmaal sterk tussen mensen.

      (in antwoord op Volledig)

Reacties niet toegestaan