Hersenschade door Alzheimer omkeerbaar door DBS

Wetenschap
vrijdag, 25 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Deep Brain Stimulation (DBS) is een techniek waarbij neurochirurgen elektrodes in je hersenen implanteren. Elke elektrode heeft een aantal contactpuntjes, die de artsen onafhankelijk van elkaar kunnen stimuleren.
Als je de ziekte van Alzheimer hebt, dan krimpen je hersenen, vooral het gebied dat de hippocampus heet. Daar, maar ook in andere gebieden wordt minder glucose verbruikt. Dat wijst er op dat deze hersengebieden steeds slechter gaan functioneren. Nu hebben Canadese onderzoekers ontdekt dat dit proces in een aantal gevallen omkeerbaar is dankzij DBS. Het positieve daaraan is dat de cognitieve achteruitgang zo ook omkeerbaar wordt.
De onderzoekers plaatsten elektroden in de hersenen van 6 mensen die minstens 1 jaar geleden de diagnose 'ziekte van Alzheimer' kregen. Een jaar later bleek dat er bij geen van de patiënten nog sprake was van een vermindering van het verbruik van glucose door de temporale kwab en achterste cingulate cortex.
Daarna keken de onderzoekers naar de effecten op de hippocampus: bij 4 patiënten was dit gebied verder gekrompen. Bij 2 was er een groei van de hippocampus (5% bij de een en 8% bij de ander). Zij deden het ook beter op cognitieve tests dan de andere patiënten.
Bron(nen): New Scientist