Zo ontdek je of iemand liegt – en niet via lichaamstaal

Op basis van lichaamstaal, zoals het vermijden van oogcontact of zweten, is het niet makkelijk om te ontdekken of iemand liegt. In verschillende studies waarbij video-opnames bekeken en beoordeeld moesten worden, kwamen deskundigen en leken niet verder dan een 50/50 kans om de waarheid te ontdekken. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat niet de lichaamstaal, maar de manier van ondervragen cruciaal is. Met twee methodes van actieve bevraging kon minstens 98% van de leugenaars met succes ontmaskerd worden. De deelnemers aan het onderzoek speelden een spel en daarbij werd hen de mogelijkheid geboden om vals te spelen. In één experiment maakte 12% en in de andere 45% van die mogelijkheid gebruik. Daarna werden ze door middel van verschillende technieken ondervraagd. Eén daarvan was de Reidtechniek, een manier van ondervragen die in de VS vaak wordt toegepast bij het verhoren van verdachten. Deze techniek bleek 100% effectief om 33 valsspelers te ontmaskeren. Een andere groep werd ondervraagd door politieagenten die veel ervaring hadden met verhoren. Zij ontmaskerden 98% van de valsspelers. Hierbij moeten we wel een paar kanttekeningen plaatsen. Enerzijds zeggen tegenstanders van de Reidtechniek dat deze leidt tot valse bekentenissen en anderzijds ging het hier om een tamelijk onschuldig ‘vergrijp’. De ondervraagden hadden niet veel te verliezen door hun bekentenis; ze hadden geen moord op hun geweten.

Bron(nen):   PsyBlog      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter

  100% betrouwbaar ? Wat een nuttig onderzoek. Als het er op aankomt kunnen mensen liegen alsof het gedrukt staat of met andere woorden kom je er pas achter op hun sterfbed of eigenlijk nooit.
  Nee, de menselijke geest hou je niet voor de gek.
  Per dag liegen we 10 keer. Ik krijg het niet voor elkaar.
  Al die onderzoekers zijn grote leugenaars alleen zijn ze daar zelf te dom voor.
  Van onderzoekers heb ik ook geen hoge pet op. Op school leren ze wel steeds beter de zaak te bedotten om geld los te peuteren voor onzinnige onderzoeken. Vaak weten we allang de uitkomst en verrast die dan nog is niet altijd waar.

  Zo heb je de klimaathoax. Het klimaat verandert wel maar niet door dat nietige beestje de mens. Wij hebben hier geen moer te vertellen. Dat zijn nog altijd de bakteriën en de parasieten. Die zijn het best en het sterkst. De mens zou ontzag voor deze wezens moeten hebben, maar de verwaandheid siert ons wel. Er is niks intelligenters dan deze 2. Zonder dat was er ook helemaal geen leven mogelijk op en in deze planeet.
  Onderzoekers onderzoeken maar 1 klein facetje.

 2. Karel Kritisch

  Oh de Reidtechniek.. nou we zijn niets wijzer geworden. Als je niet uitlegt wat die techniek inhoud dan hebben we er echt geen reet aan.

  • Janneke van Vught

   En de link naar PsyBlog werkt niet dus vanaf nu geloof ik niemand meer dat begrijp je

   (in antwoord op Karel Kritisch)
 3. Harrie Vangangelt

  Er wordt niet bij verteld dat de Reidtechniek in Nederland verboden is omdat hierbij de verdachte, die evengoed onschuldig kan zijn, op een immense manier psychisch onder druk wordt gezet om te bekennen. Google maar eens op deze verhoortechniek.

Reacties niet toegestaan