Amerikaanse meisjes hebben merkwaardige symptomen

Wetenschap
maandag, 23 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In LeRoy in de staat New York lijden schoolmeisjes aan merkwaardige symptomen, met name tics en verbale uitbarstingen. Het lijkt wel een conversiestoornis, maar dat is al even merkwaardig want die stoornis is sinds de 19e eeuw zo goed als uitgestorven voor zover ze ooit bestaan heeft (WIK).
Laszlo Mechtler is de neuroloog die de 12 meisjes, op 1 na, behandeld heeft. Volgens hem hebben tests uitgesloten dat er sprake is van lichamelijke ziekten of millieufactoren. Als een conversiestoornis zich op grotere schaal voordoet, heet het algauw massahysterie. Die treft groepen van mensen in eenzelfde omgeving, zoals een school of een bedrijf, die op hetzelfde moment soortgelijke lichamelijke klachten krijgen.
Klinisch psycholoog Nancy Molitor, die veel jongeren behandelt, zegt dat de aandoening optreedt bij ´hechte gemeenschappen waar iedereen iedereen kent´. Zij vraagt zich dan ook af wat er gaande is in die gemeenschap op cultureel, religieus en sociaal gebied.
Overigens reageren de meisjes goed op de behandeling volgens de neuroloog. Waar bestaat die dan uit? ´De patiënten en hun familie vertellen dat ze geen neurologische aandoening hebben, werkt erg geruststellend´, zegt hij.
Bron(nen): Medical Xpress