Een trauma kan best goed voor je zijn

Wetenschap
dinsdag, 31 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In maart 1987 verliet de Herald Of Free Enterprise de haven van Zeebrugge met 500 passagiers en 80 bemanningsleden aan boord. Vlak na het vertrek kapseisde het schip. Mensen kwamen in het ijskoude water terecht omringd door lijken. Ze stonden doodsangsten uit en waren getuigen van gruwelijke scènes.
Een paar maanden later vroegen de advocaten van de overlevenden en nabestaanden advies aan het Institute of Psychiatry in Londen. Psycholoog prof. dr. S. Joseph verdiepte zich in de zaak. Drie jaar lang bestudeerde hij het herstel van de overlevenden.
Meteen na de ramp hadden ze veel last van stress en voldeden velen aan de criteria voor een post-traumatische stressstoornis (PTSS), waaronder terugkerende pijnlijke herinneringen, nachtmerries, het gevoel emotioneel verdoofd te zijn, concentratiestoornissen, enz. Dat leidde vaak tot problemen met werk en relaties.
Drie jaar later hadden ze gemiddeld genomen minder last van stress, maar sommigen hadden het nog steeds moeilijk. Wat Joseph en zijn collega's echter niet verwacht hadden, was dat veel mensen ook positieve veranderingen noemden. Toen de onderzoekers dat systematisch gingen navragen, bleek dat 46% zei dat hun levensperspectief verslechterd was, maar 43% zei dat het erop vooruitgegaan was.
Er is niets positiefs aan een trauma, maar in de strijd om ermee om te gaan, kunnen positieve veranderingen optreden. Een trauma kan een wake-up call zijn om na te denken over je leven. Dat druist echter in tegen de psychologische en psychiatrische handboeken, die zeggen dat je van traumata ernstige psychische problemen kunt krijgen, zoals depressies, angststoornissen, ... En er is een bloeiende industrie ontstaan rond traumaverwerking, die een leger van adviseurs, psychotherapeuten, psychologen, psychiaters en maatschappelijk werkers van de straat houdt. Die benadrukken allemaal lekker het negatieve.
Bron(nen): Daily Mail