Bewezen: vaak koppen leidt tot hersenschade

Voor het eerst is overtuigend bewijs gevonden dat herhaald hoofdtrauma, bijvovorbeeld door koppen bij voetbal, leidt tot chronische traumatische encefalopathie (CTE), een ongeneeslijke hersenziekte.

De studie, uitgevoerd door negen universiteiten en de Concussion Legacy Foundation, bepaalde dat atleten in contactsporten 68 keer meer kans hebben om CTE te ontwikkelen dan het grote publiek.

Dit rapport komt te midden van een golfje van CTE-gerelateerd nieuws.

  • De Engelse voetbalbond (FA), die sinds 2020 kopballen in voetbaltrainingen voor kinderen onder de 12 jaar verbiedt, kondigde maandag een proef aan om dat verbod uit te breiden naar wedstrijden.
  • Bijna 200 rugbyspelers zijn van plan om de bestuursorganen van de sport aan te klagen omdat ze hen niet hebben beschermd tegen permanent hersenletsel veroorzaakt door herhaalde hersenschuddingen.
  • Twee Amerikaanse atleten, Demaryius Thomas (NFL) en Scott Vermillion (MLS), werden de afgelopen maand postuum gediagnosticeerd met CTE. Dat blijft de enige manier om de ziekte te diagnosticeren - voorlopig.

De eind vorig jaar overleden oud-voetballer Wout Holverda kreeg dementie door CTE door zijn sportcarrière, waarschijnlijk door veelvuldig koppen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Amsterdam UMC, waarbij de hersenen van Holverda na diens overlijden werden onderzocht.

Bron(nen):   Axios