2 miljoen mannnen hebben een penisprothese

Penisimplantaten zijn een laatste redmiddel bij erectieproblemen, met name als de zwellichamen in de penis zich niet meer kunnen vullen. Penisprothesen bestaan al een jaar of 30 en inmiddels lopen er 2 miljoen mannen mee rond. Het is niet iets waar je mee te koop loopt, erectieproblemen. Over blauwe pilletjes kun je nog een grap maken, maar een prothese blijft taboe.

Er zijn 2 typen: de buigzame prothese, die je naar believen naar beneden of in erectiestand kunt buigen en de oppompbare, die je met behulp van een pompje in de balzak met zoutwater kunt oppompen. Niemand ziet het, alleen de patiënt. Het is even wennen, maar daarna zijn de meeste patiënten en hun partners er heel tevreden over.

De implantatie is een relatief eenvoudige ingreep. Na 1 dag in het ziekenhuis is de klus geklaard. Minpunt: je mag daarna 1,5 maand geen seks hebben. In 5 tot 15% van de gevallen treden complicaties op: geen levensbedreigende, maar toch ... Er kan sprake zijn van een teleurstellend resultaat, blijvende klachten of zelfs van het falen van de hele procedure. De Egyptische androloog en chirurg Osama Mahmoud beschrijft in zijn proefschrift - dat hij op 2 februari verdedigt aan de UvA - de chirurgische technieken waarmee deze problemen voorkomen kunnen worden.

Een ander probleem is dat de implantatie het formaat van de penis negatief kan beïnvloeden. Ook daar heeft Dr(s). Mahmoud wat op gevonden: als je dat wil, kun je een 'supersizing' laten doen. Daarmee kun je 2 tot 8 centimeter winnen.

Bron(nen):   AMC Magazine