Minder huiselijk geweld bij stellen die vaker cannabis gebruiken

Mannen en vrouwen die regelmatig cannabis roken hebben minder vaak te maken met huiselijk geweld. Als beide partners frequent cannabis roken (2 of 3 keer per maand of vaker) hebben ze de minste kans op fysiek geweld tussen de partners. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarbij 634 koppels meer dan 9 jaar vanaf hun huwelijk gevolgd werden. Daarbij werd ook gecontroleerd voor demografische variabelen, gedragsproblemen en alcoholgebruik. Hoe is dit verband te verklaren? Het is mogelijk dat het gebruik van cannabis zorgt voor een positievere stemming en mensen met een positieve stemming zijn minder geneigd om agressief gedrag te vertonen. Een andere mogelijke verklaring is dat chronisch gebruik leidt tot een afgestompte emotionele reactie op bedreigende prikkels en dat kan ook de kans op agressief gedrag doen afnemen. Het feit dat de kans op huiselijk geweld het kleinst is als beide partners regelmatig cannabis roken kan er verder op wijzen dat ze gemeenschappelijke normen en waarden en een gezamenlijk sociaal netwerk hebben. Dat kan hun relatie versterken en de kans op een conflict verkleinen.

Bron(nen):   The Washington Post      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  En toch is het in de meeste staten van de US verboden. Maar vuurwapens zijn vrij verkrijgbaar.

  Nederland is ook niet echt een voorbeeld met weliswaar legaal bezit, maar geen regelingen voor productie. Gevolg is dat misdadigers royale winsten maken in plaats van dat we er net als drank en tabak gewoon belasting op heffen.

  • Chemical Dude

   “En toch is het in de meeste staten van de US verboden.”
   Lang op vakantie geweest? Ongelooflijk maar waar , in vele staten is het ondertussen niet alleen legaal maar mogen de winkels credit cards gebruiken (federaal)

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Vogelbeest

    Als jij “2” veel vindt… Er zijn 2 staten waar het volledig legaal is. Dan zijn er een behoorlijk aantal waar een redelijke vrijheid heerst. En in de helft is het nog steeds volledig verboden.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabis_in_the_United_States

    (in antwoord op Chemical Dude)
    • Chemical Dude

     Vergeleken met hoe het er voor was vind ik dat veel ja.
     Had jij dat gedacht? De ‘war on drugs’ was daar big business. Wat politie in beslag nam konden ze houden.
     Nederland lijkt wel achteruit te gaan. Zelfde hier trouwens (Antwerpen) :((

     (in antwoord op Vogelbeest)
 2. Pim Piepers

  Echt nieuws dit.

 3. Peter

  Echt larie dit. Ze zijn juist veel agressiever in het verkeer. Dus ook thuis.

 4. Chemical Dude

  Ik ken nog een onderzoek : is water nat?
  Deuuuh, nogal logisch dat je geen zin hebt om ruzie te maken als je stoned bent.

 5. Pietje_Precies

  vaag, ik heb nooit cannabis gebruikt, maar weet toch steeds weer die sterke aandrang te onderdrukken om mijn vrouw door de kamer te hoeken….

 6. Zmirlap

  Ze zijn vooral te laks en langzaam om een vinger uit te steken, die stoners…

 7. Karl Ruprecht Kroenen

  Mannen en vrouwen die regelmatig cannabis roken hebben minder vaak te maken met werkgevers. Als beide partners frequent cannabis roken (2 of 3 keer per dag of vaker) hebben ze de minste kans op een normale baan. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarbij 634 koppels meer dan 9 jaar vanaf hun huwelijk gevolgd werden. Daarbij werd ook gecontroleerd voor demografische variabelen, gedragsproblemen en alcoholgebruik.

  Hoe is dit verband te verklaren? Het is mogelijk dat het gebruik van cannabis zorgt voor lusteloosheid en zulke mensen zijn minder geneigd om aan de slag te gaan. Een andere mogelijke verklaring is dat chronisch gebruik leidt tot cognitieve achteruitgang en dat kan ook de kans op normaal werk doen afnemen. Het feit dat de kans op werk het kleinst is als beide partners regelmatig cannabis roken kan er verder op wijzen dat ze gemeenschappelijke verkeerde normen en waarden en een gezamenlijk a-sociaal netwerk hebben. Dat kan hun positie versterken en de kans op een baan verkleinen.

 8. Burgermans

  Legalize it!

Reacties niet toegestaan