Borstamputatie vaak onnodig

Wetenschap
zondag, 04 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In de meeste gevallen van borstkanker is het niet nodig om één of beide borsten te verwijderen. Uit grootschalig internationaal onderzoek blijkt dat de overlevingskansen bij borstbesparende operaties net zo groot zijn als bij borstamputaties.
Medewerkers van het Nederlands Kanker Instituut en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis onderzochten in totaal 868 vrouwen die borstkanker stadium 1 of 2 hadden met een tumor kleiner dan 5 cm. De vrouwen werden verdeeld in 2 groepen. De ene groep kreeg een borstsparende operatie met bestraling en de andere een borstamputatie. De vrouwen werden 20 jaar gevolgd.
Er werd geen significant verschil gevonden in overlijden. De 20-jaarsoverlevingskans was 44,5% in de borstamputatiegroep en 39,1% in de groep die een borstsparende operatie onderging. De patiënten uit de borstsparende groep hadden echter wel meer kans op een terugkeer van tumorcellen. Dat was vooral het geval bij det jongere patiënten (jonger dan 35 jaar). Dank zij ontwikkelingen in chirurgische technieken, radiotherapie en chemotherapie kan de plaatselijke terugkeer van de kanker echter ook teruggedrongen worden zonder dat een borstamputatie nodig is.
Bron(nen): Medisch Contact