Ambitieuze mensen zijn nauwelijks gelukkiger en leven korter

Is ambitie een positieve eigenschap?

Dat kan, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek, maar het leidt niet automatisch tot een beter leven. Qua carrière heeft het wel enig gunstig effect, maar dat kent ook zijn keerzijde. Ondanks het feit dat ze het gemiddeld genomen wat verder schoppen dan hun minder ambitieuze collega's, zijn ze maar een klein beetje gelukkiger en leven ze korter.

De onderzoekers volgden 717 mensen vanaf hun kinderjaren. Ambitieuze kinderen bereikten later een hoger opleidingsniveau, studeerden vaker aan vooraanstaande universiteiten, werkten vaker in de meer prestigieuze beroepen en verdienden meer. Dat klinkt dus goed, maar de onderzoekers ontdekten dat ambitie veel minder effect heeft op de mate waarin men tevreden is met zijn leven en zelfs een enigszins negatief effect op de levensduur.

Waarom ambitieuze mensen gemiddeld genomen minder oud worden, werd niet onderzocht. Misschien stoppen zij al hun energie in hun carrière en gaat dat ten koste van gezonde leefgewoonten, stabiele relaties en een uitgebreid sociale netwerken.

Bron(nen):   PsychCentral