Gezonder eten is slecht voor het klimaat

De Amerikaanse overheid wil dat Amerikanen gezonder gaan eten, maar dit voornemen is slecht nieuws voor ons klimaat. Volgens onderzoekers schiet de uitstoot van broeikassen omhoog als mensen gezonder gaan eten. Een onderzoeksteam van de Michigan Universiteit controleerde de hoeveelheid broeikasgassen die geproduceerd worden bij de productie van honderd verschillende voedingsproducten. Deze cijfers werden vervolgens naast de voedingsrichtlijnen van de Amerikaanse overheid gelegd. Op dit moment is de Amerikaanse voedselproductie verantwoordelijk voor ongeveer 8 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Als alle Amerikanen de voedingsrichtlijnen van de Amerikaanse overheid zouden volgen, dan zou de uitstoot van broeikasgassen stijgen met 12 procent. Zelfs als ze minder gaan eten en naar de aanbevolen 2000 calorieën per dag zakken, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met slechts 1 procent. Dierlijke producten zoals vlees en zuivel veroorzaken de meeste broeikasgassen, zeker rundvlees vormt een bedreiging voor het klimaat. Door de meststoffen die gebruikt worden en de brandstof die landbouwbedrijven verbruiken tijdens het productieproces ligt de uitstoot van broeikasgassen enorm hoog bij rundvlees. Rundvlees is verantwoordelijk voor ruim 33 procent van de totale uitstoot, terwijl slechts 4 procent van het voorgeschreven voedsel bestaat uit rundvlees. De richtlijnen van de Amerikaanse overheid stammen echter uit 2010 en zijn opgesteld door een adviesorgaan van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw. Het Ministerie van Landbouw heeft al aangekondigd dat deze richtlijnen binnenkort aangepast worden om rekening te houden met duurzaamheid. Deze studie kan gebruikt worden om daarbij te helpen.

Bron(nen):   De Morgen      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Dit onderzoek werd absoLUUT niet gesponsord door de voedselindustrie :DDDD

 2. kletsmajoor

  Leuk om te weten, maar eerlijk is eerlijk, als 8% van de totale CO2-uitstoot komt van voedselproductie (in de VS) dan is het niet een dominante post op de CO2-balans. Verbeteringen c.q. verslechteringen zijn dan gerommel in de marge.

  Overigens ben ik van mening dat het effect van CO2 niet overdreven moet worden.

 3. marianne martens

  dan proppen het voedsel gewoon in pillen, een stuk saaier en minder liefdevol.

 4. Zmirlap

  Eeeuh, volgensmij bestaat een gezond dieet uit een veelheid aan groente en fruit met een gematigde vleesconsumptie. Als ieder mens de vleesconsumptie zou beperken tot 2 stukjes per week dan is de bovengenoemde stelling direct niet meer waar…

Reacties niet toegestaan