Waarom was India’s missie naar Mars zo goedkoop?

India slaagde er in de eerste poging in om de satelliet Mangalyaan in een baan rond Mars te brengen. En dat kostte maar 58 miljoen euro. De Indiase premier Modi grapte eerder al dat veel Hollywoodfilms duurder zijn. De veel grotere NASA-missie Maven kostte ter vergelijking meer dan 520 miljoen. Hoe kon de missie van India zo goedkoop zijn? Ten eerste kost personeel in India veel minder dan in de meeste westerse landen. De wetenschappers en technici vormen altijd een groot deel van de kosten bij dit soort missies. Ten tweede is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van technologie en onderdelen uit eigen land in plaats van veel duurdere buitenlandse technologie te importeren. En ten derde heeft India er voor gekozen om het simpel te houden. Zo woog de lading maar 15 kilo. Dat is erg weinig. Daardoor kunnen er ook minder complexe metingen worden gedaan, maar het is India gelukt om zich te focussen op enkele heel belangrijke gebieden die een aanvulling vormen op waar anderen mee bezig zijn. De satelliet gaat onder andere de hoeveelheid methaan meten in de atmosfeer, iets waar momenteel veel belangstelling voor is.  

Bron(nen):   BBC      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  En bij de Amerikanen moet alles “BIG” zijn dus ook het budget

 2. Karl Ruprecht Kroenen

  Zij hebben het Mc-Donalds catering budget geschrapt.

 3. Vogelbeest

  Als de kwaliteit hetzelfde is als bij ge-outsourcede IT-servicedesks hoeven we niet veel resultaat te verwachten.

 4. Peter

  Kost weinig ? Met zoveel armoede in dat land ? Dat geld is ook weer weggegooid. Waardevolle informatie. We weten veel meer van andere planeten en straks de zon dan van onze eigen planeet. Daar is geen leven. Men investeert in troep. Of het nou een tientje kost of tien miljard euro het is om het even. De problemen in deze wereld worden nooit meer opgelost. Straks lijkt de aarde op mars. Waar ooit eens leven was. Ja, we zitten nou hier. 😉

  Overigens de Rupia is net zoveel waard als de Lire ooit eens was. Bij vergelijking. Dat zijn de goedkope lonen landen waar werknemers nog een habbekrats kosten. Totdat ook zij tonnen gaan eisen.

  We zijn helemaal niks op geschoten met de NASA. Heeft alleen maar geld gekost. Men denkt nog steeds: wie dan leeft, wie dan zorgt.
  Alles moet snel op. En de winst moet binnen zijn binnen 1 dag.

  Van samenwerking is nog totaal geen sprake.
  En we produceren steeds meer troep die steeds minder lang meegaat, want dat is winst. Alleen de winst moet duurzaam zijn.

Reacties niet toegestaan