Weg met die pillen: 8 kruiden voor je gezondheid

 1. Bloedarmoede: rozemarijn
  De blaadjes van de rozemarijn bevatten veel ijzer. Het kruid bevat ook carnosinezuur, wat de hersenen beschermt tegen vrije radicalen en dat is goed tegen dementie en beroertes.
 2. Hoge bloeddruk: basilicum
  Basilicum verlaagt de bloeddruk net zo goed als medicatie, zo blijkt uit een Chinese studie. Het zou ook werken tegen stress en de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau verlagen.
 3. Diabetes: fenegriek (Grieks hooi)
  Een extract van de zaadjes verbetert de bloedsuikerspiegel bij diabetici. Tegelijk verlaagt het de resistentie tegen insuline, zo bleek uit een Indiaas onderzoek. Fenegriek wordt ook gebruikt om de melkproductie bij borstvoedende moeders te stimuleren en zou een bevalling op gang kunnen brengen. Zwangere vrouwen blijven beter weg van dit kruid. Rauwe fenegriekkiemen hebben een minder goede reputatie sinds ze besmet werden met de EHEC-bacterie.
 4. Schimmelinfectie: oregano
  Oregano bevat de antischimmelstoffen thymol en carvacrol, die de schimmelgroei beter zouden tegenhouden dan antischimmelmedicatie, zo wees een onderzoek uit Washington uit.
 5. Voedselvergiftiging: koriander
  Olie van koriander werkt tegen de bacterie campylobacter, een van de voornaamste oorzaken van voedselvergiftiging. Deze bacterie krijg je als vlees en gevogelte niet goed gebakken is. Korianderzaad in een gerecht kan de overdracht van deze bacterie verminderen.
 6. Humeur en geheugen: salie
  Capsules met hoge dosissen salie verbeterden het humeur van gezonde, jonge vrijwilligers. In een andere studie, bij Australische bejaarden, verbeterde salie zowel de concentratie als het geheugen. Dat is te wijten aan het feit dat salie voorkomt dat de stof acetylcholine afgebroken wordt.
 7. Maagzweer: kardemom
  Wie een maagzweer heeft, of er gevoelig voor is, doet er goed aan kardemom toe te voegen aan rijstebrij of curry's. Alcohol en aspirines kunnen dan weer best vermeden worden: zij helpen de maagzweren vormen.
 8. Acne: Tijm
  Een recente studie toonde aan dat tijm het voorkomen van acne en puistjes vermindert.

Bron(nen):   De Morgen