Komeet Siding Spring rakelings langs Mars gekomen

Gisteravond kwam de komeet Siding Spring ´rakelings´langs Mars gevlogen, op ongeveer 130.000 kilometer afstand, een derde van de afstand tussen de aarde en de maan. Om half 9 had de komeet een vaart van 203.000 kilometer per uur in verhouding tot Mars. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de wetenschap dat een komeet een planeet zou dichtbij nadert, aldus NASA. De komeet wordt door 16 apparaten die zich in het heelal of rondom Mars bevinden genanlyseerd, waaronder Marsverkenner Curiosity en de Hubble-telescoop. Govert Schilling op het NPO-Radio 1 Journaal: "Het is spectaculair. Ik ben wel jaloers op de Marsmannetjes, die er helaas niet zijn. De komeet is vanuit de diepte van het heelal hier naartoe gekomen. Daarom draagt de komeet informatie bij zich over de geboorte van het zonnestelsel. Als dit op aarde zou gebeuren, zouden we ons staan te vergapen. Het is een 'verse' komeet, nog onveranderd door eerdere ontmoetingen in de ruimte." Het rakeling passeren van een komeet zou eens in de miljoen jaar voorkomen. Volgens Schilling hoeft dat niet per se waar te zijn. "50 jaar geleden zou ie niet eens zijn opgemerkt. Het gebeurt echt wel vaker. Maar het is wel heel bijzonder." De eerste gegevens en beelden over de komeet worden één dezer dagen verwacht. Het echte analyseren zal maanden in beslag nemen.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ad Roest

  Zowel de Aarde als de planeet Mars worden in ieder geval elke 3600 jaar belaagd door een langsscherende planeet: Nibiru. De mythes, legendes en oude boeken staan vol met verhalen over de rampen die daardoor veroorzaakt worden. Mensen die praten over “eens in de miljoenen jaren” kletsen uit hun nek. Lees; Een planeet met een Handicap. Dit boekje legt het allemaal duidelijk uit.

  • Burgermans

   Allemaal uit de duim gezogen, Ad. Er is nergens in ons zonnestelsel ooit een planeet waargenomen die een baan heeft die met de Aarde kruist.

   (in antwoord op Ad Roest)
 2. Ad Roest

  Het kan geen kwaad eens wat te lezen over de geschiedenis van de aarde. Onlangs is aangetoond dat er minstens één en mogelijk zelfs twee tot nu toe onbekende planeten binnen ons zonnestelsel kunnen bestaan. Zie links:
  http://www.theguardian.com/science/2014/mar/26/dwarf-planet-super-earth-solar-system-2012-vp113?CMP=fb_gu
  en:
  http://www.newscientist.com/article/dn25711-two-giant-planets-may-cruise-unseen-beyond-pluto.html?utm_source=NSNS&utm_medium=SOC&utm_campaign=hoot&cmpid=SOC%7CNSNS%7C2013-GLOBAL-hoot#.U5r7PbHD8dU

  Deze informatie komt overeen met een zeer oude afbeelding van ons zonnestelsel met 11 planeten/hemellichamen.

Reacties niet toegestaan