Waarom is elke generatie intelligenter dan de vorige?

Het is vrijwel standaard dat volwassenen klagen over de nieuwe, opgroeiende generatie die er zo weinig van bakt. Zo staan de nu opgroeiende 'millennials' als egocentrisch en ongeconcentreerd te boek. Maar dat klagen over de jeugd van tegenwoordig is eigenlijk onterecht want elke generatie is slimmer dan de vorige. Door langdurig onderzoek weten we nu waarom dat zo is: Elke generatie heeft een hogere levensstandaard - dus beter voedsel, betere gezondheidszorg en betere opleidingen - dan de generatie ervoor. Wetenschappers van de universiteit van Aberdeen onderzochten 751 mensen waarvan de helft geboren was in 1921 en de andere helft in 1936. De laatste groep bleek intelligenter geworden. Het eerste onderzoek vond plaats op 11-jarige leeftijd en daarna 5 keer tussen 1998 en 2011. Op 11-jarige leeftijd was er een verschil van 3.7. Maar op 62-jarige leeftijd was dat verschil 16.5. Dat was 3 keer meer dan de onderzoekers hadden verwacht. Dr. Robert Staff beschreef het verschil als 'opvallend groot'. Hij verwacht dat de groep uit 1936 een nog hoger IQ zal krijgen. "Vooral opvallend is het feit dat het IQ hoger werd in een periode die 50 jaar in beslag nam," zegt psycholoog en intelligentie-expert Jonathan Plucker. "Dit bewijst dat intelligentie niet vastligt op 11-jarige leeftijd maar het hele leven door kan groeien." Eerder was al aangetoond dat het IQ per 10 jaar ongeveer 3 tot 4 punten hoger kan uitkomen. Plucker: "De uitkomsten van het onderzoek komen overeen met andere onderzoeken. De toename houdt verband met de omgeving en levenswijze, bijvoorbeeld voedsel, educatie, veiligheid en nog vele andere factoren. Die omstandigheden zijn de afgelopen 100 jaar sterk verbeterd en daardoor ook onze vaardigheden om problemen op te lossen."

Bron(nen):   Huffington Post      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Recentelijk is aangetoond dat de mens zijn hoogtepunt heeft gehad en dat het gemiddelde IQ weer daalt. Als ik zo eens op een doorsnee dag op straat loop gaat het heel snel achteruit. Vooral in de grote steden waar zeer primitief gedrag de normaalste zaak van de wereld is. Ook planten minder begaafden zich meer voort dan intelligente mensen die niet voor kinderen kiezen of er hooguit eentje krijgen op latere leeftijd.

  • Windows 8

   Dat ‘gemiddelde IQ’ daalt door de import van religieuze inteelt debielen.
   “De kans dat autochtone kinderen zonder diploma van de middelbare school komen, stijgt van 3,6 procent naar 8 procent als er meer dan 77,7 procent allochtone leerlingen op hun basisschool zitten.”
   http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/11/aziaat_getintiers_houden_blank.html

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Niet alleen daardoor. Recentelijk onderzoek in China, Zweden en of Denemarken, zoek de bron nog wel, hebben dit aangetoond.

    (in antwoord op Windows 8)
    • Vogelbeest

     Heb vluchtig gegoogled voor een bron, maar niet gevonden.

     Vondt wel dit: Gemiddeld IQ daalt met daling van het aantal blanken : http://ejbron.wordpress.com/2014/08/27/iq-in-het-westen-daalt-met-het-aantal-blanken/

     (in antwoord op Dead Silence)
     • Peter

      Lekker betrouwbaar die Bron. lol

      Mensen zijn meesters in het creëren van problemen. Schuiven alle problemen naar de toekomst.

      Nu we het toch over China hebben het land van de opstijgende zon e.d.
      Wat die allemaal aan fast (food) artikels en rommel produceert. Een economische tijdbom is het.
      Voor de commercie moet alles wijken
      En zeker voor de superwinsten.
      Daar legt intelligentie het tegen af.

      Overigens zeggen dat soort onderzoeken niks.
      Kijk inderdaad in een doorsnee grote stad zoals Londen of New York en je ziet van heel de intelligentie niks meer overblijven. Blowen en zuipen is in. Spuiten natuurlijk ook. Liefst alles tegelijk.
      Vroeger kon je alleen maar zuipen.

      Nee, natuurlijk zegt intelligentie niks over beschaving.
      Natuurlijk zie ik het helemaal verkeerd, want mij IQ is gedaald na 40 jaar.
      Was die met 12 nog boven het gemiddelde nu zit ik onder het gemiddelde. Nog minder zelfs dan toen.
      Ja, dat komt natuurlijk omdat die met elke generatie met 10 stijgt.
      Dus wat toen boven normaal was is nu allang doodnormaal.
      Nog even en dan ga ik dood als een achterlijke.

      Zoals we doorgaan stort alles binnenkort vanzelf in elkaar.
      Rijke mensen hebben over het algemeen helemaal geen IQ. Degenen die zich alleen maar door winst laten verleiden.
      Die halen hier al het werk weg en zoeken daar arme mensen die ze 2 keer zoveel geven en dan nog worden die nooit rijk.

      Niks hoge levensstandaard. Dat is geen garantie.
      Mijn ouders hebben zich dood gewerkt. Mijn vader werd nog wel oud. 75, maar mijn moeder 50.
      Beiden waren behoorlijk ziek. Mijn vader al voor zijn pensioen.

      (in antwoord op Vogelbeest)
    • Windows 8

     Euh, een onderzoekt toont resultaten, oorzaken niet (in dit geval)

     (in antwoord op Dead Silence)
 2. Vogelbeest

  Mensen passen zich aan aan omstandigheden. sporters trainen hun spieren, maar iedereen traint zijn hersens. Meer talen, meer gadgets, computers, smartphones, spelletjes. Gamers zijn al aantoonbaar intelligenter dan niet-gamers, maar ook niet-gamers krijgen steeds meer stimulatie.
  Een mens nu krijgt meer stimulatie en input dan een mens in de middeleeuwen in zijn hele leven. Dat levert een hoger IQ op.

 3. RHK

  Beetje vreemde redenering : de oudere generatie klaagt over de nu
  opgroeiende ‘millenials’ omdat ze egocentrisch en ongeconcentreerd zijn, maar om dan te stellen dat dit klagen onterecht is omdat ze “slimmer” zouden zijn is zoiets als appels met peren vergelijken. Ik ga toch echt niet zeggen : ach ja doe maar lekker asociaal want jij hebt een hoger IQ en dat praat alles goed… dat is onzin !

  Het kan wel zo zijn dat de jongeren slimmer zijn, het blijft een feit dat ze egocentrischer zijn en dan is het nog steeds terecht dat de oudere medemens dat als een negatieve ontwikkeling ziet.

Reacties niet toegestaan