Mannen navigeren mogelijk beter vanwege seks

Een nieuw onderzoek suggereert dat er weer iets is dat om seksualiteit, evolutie en het krijgen van nakomelingen gaat, namelijk, goed kunnen navigeren. Mannen die goed konden navigeren hadden het voordeel om makkelijker partners te vinden om daarmee kinderen te krijgen. Dr. Layne Vashro van de universiteit van Utah zegt hierover: "Goed kunnen navigeren vergemakkelijkt het reizen over grotere afstanden waardoor je meer kans hebt om goede partners te vinden om je daarmee te vermenigvuldigen." Vashro ging zelf naar noordwest Namibië om daar 120 mannen en vrouwen van de Twe-stam en de Tjimba-stam te onderzoeken. Vergeleken met ons hebben deze mensen een open seksuele moraal. Voor de mannen is het sociaal verantwoord om kinderen te krijgen bij vrouwen met wie ze niet getrouwd zijn. Ze verplaatsen zich te voet. Voor het onderzoek moesten de proefpersonen allerlei oefeningen doen waarbij het aankwam op hun vaardigheid om te navigeren. Er werd ze ook gevraagd op hoeveel plaatsen ze in het afgelopen jaar geweest waren, hoever ze gelopen waren en hoeveel kinderen ze hadden. De uitkomst was dat de mannen beduidend beter waren in navigeren dan vrouwen en een grotere actieradius hadden. Hoe beter ze waren in het navigeren, hoe meer ze reisden. Daarnaast bleken die mannen meer kinderen te hebben. Vashro: "Het lijkt erop dat de mannen die het meest gereisd hadden ook de meeste kinderen hadden en zo als het ware beloond werden voor hun vaardigheden." Bij de vrouwen werd geen correlatie gevonden tussen hun vaardigheden en andere aspecten.
 

Bron(nen):   Huffington Post      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Ik ben dol dergelijke evolutionair-darwinistische theorieën, helaas kun je ze nooit bewijzen.

  • Gralgrathor

   Je kunt ze empirisch testen en daarmee de waarschijnlijkheid vaststellen dat ze accuraat zijn. Zo werkt alle wetenschap.

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Vogelbeest

  Ongetwijfeld. Mannen die betere ogen hadden konden divers voedsel op grotere afstand zien, en daarmee verhoogden ze hun overlevingskans en dus de kans om zich voort te planten.

  Mannen die betere oren en neus hadden konden een mogelijke prooi beter horen/ruiken en dus vangen. daarmee verhoogden ze hun overlevingskans en dus de kans om zich voort te planten.

  Mannen die beter konden vechten met dieren of andere mannen verhoogden hun overlevingskans en dus de kans om zich voort te planten.

  zo kunnen we de rest van de dag door gaan. Harder lopen, beter speerwerpen, beter onderhandelen (positie in de stam verbeteren) enz enz.

  • Johan Vermeulen

   Vogelbeest,
   ik denk dat ze hier willen verklaren waarom mannen een beter orentatievermogen hebben: dat is omdat het evolutionair voordeel biedt. Vrouwen zijn wegens het moederschap anders gebouwd en hoeven niet ver van huis om hun voortplantingskansen te verhogen in vergelijk met hun concurrenten. Wat vrouwen wèl een voordeel geeft t.o.v hun concurrenten is: goede info. Liefst van zaken die geheim moeten blijven: welke man is echt gezond ( of stiekem ziek) , welke man kan de kost echt verdienen ( of houd de zaak voor het lapje) , welke man gaat stiekem vreemd. Daarom houden vrouwen van kletsen of roddelen: het levert essentiele info op voor een goede partnerkeuze: een zieke man, of een luie man kan haar kroost niet voeden. Een schuinsmarcheerder zal ook andere kinderen moeten onderhouden. Ook fysieke kracht maakt indruk: in geval van strijd zal hij eerder overleven.

   Het vak heet: evolutiepsychologie.
   Heel lang geleden heette het sociobiologie. ( E O Wilson) Ca 20 jaar geleden ontstaan, en destijds nog omstreden.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. Bart_van_Oerle

  Oftewel: wij mannen stammen af van Casanova’s die in elk stadje een ander schatje hadden.

 4. Meneer Dick

  Ik weet niet hoeveel kinderen ik heb. Dat vertellen ze mij niet.

Reacties niet toegestaan