Waaraan herken je bijtijds een burn-out?

We maken ons veel drukker dan waarvoor we gemaakt zijn. Stress is een mechanisme om onder druk de juiste beslissingen te nemen. Vluchten voor de beer of hem doden. We zijn niet gebouwd op stress die voortduurt.

En dus gaan we onderuit. Als je een volwassen burn-out hebt moet je zeer lang revalideren. Sommige mensen komen nooit meer helemaal bij. De beste remedie is stress en overbelasting niet normaal te laten worden. Second best is op tijd de tekenen te herkennen en je zelf sparen voor het te laat is.

Dit zijn tekenen aan de wand volgens burn-outspecialist Haas in Psychology Today:

1. Emotionele uitputting

Je wordt elke ochtend wakker, niet wetend hoe je de dag tegemoet gaat. Taken die vroeger eenvoudig of routineus aanvoelden, voelen nu overweldigend aan. Je tank is leeg en een weekend vrij (of een week vrij) zal hem niet weer vullen.

2. Cynisme en mensen niet meer als mensen zien

Wanneer je de depersonalisatie van burn-out ervaart, stop je met het zien van mensen als mensen. Het is alsof je brein je mededogen, je vermogen om je te identificeren met anderen en hun problemen en zorgen, uitschakelt als een zelfbeschermend mechanisme. Je wordt merkbaar cynisch. U kunt een kritische of spottende toon gaan gebruiken wanneer je praat over mensen die eisen aan je stellen op het werk. Je kunt mensen zelfs slecht gaan behandelen. 

Je merkt misschien ook dat je meer klaagt over je werk of organisatie.

3. Verminderde persoonlijke prestatie of effectiviteit

Als je uitgeput bent door werkgerelateerde stress, presteer je niet op je best. Het is geen verrassing dat mensen met een burn-out zich zorgen maken over de kwaliteit van hun prestaties en hun zelfvertrouwen beginnen te verliezen .

Bron(nen):   Psychology Today