De psychologie achter de rellen in Ferguson

  Onderzoekers hebben de laatste jaren meer dan genoeg materiaal om te kijken naar rellen en hoe ze tot stand komen: In Ferguson natuurlijk maar ook in Londen en Parijs werd stevig gereld. Er zijn voor de hand liggende redenen voor het ontstaan van rellen - zoals de woede over de onnodige dood van iemand uit een minderheidsgroepering - maar er zijn ook minder zichtbare processen gaande. Ken Eisold, psychoanalyticus die groepsgedrag heeft bestudeerd: "Het gebeurt eigenlijk de hele tijd. Ook intelligente en hoog opgeleide mensen zijn vatbaar voor groepsdruk. Daarachter ligt de behoefte deel te zijn van een grotere groep." Volgens Eisold zijn het vaak maar een paar impulsieve individuen die een harmonieus protest doen omslaan in een agressief protest. "De wens te ontladen speelt mee. Ineens komt er een soort 'toestemming' om je vrijer te gedragen. De meeste mensen leven een keurig leven en houden zich aan de wet. Totdat de kans zich voordoet zich meer te uiten dan ze normaal doen. Het lijkt een korte fase van euforie." Stephen Reicher van de universiteit van Schotland zegt dat er ook maatschappelijke aspecten aan rellen ten grondslag liggen. "Er zijn veel theorieën over groepsgedrag waarin gesteld wordt dat rellen lukraak ontstaan door emotionele, irrationele mensen. Maar in feite is er een structuur, zit er logica achter. De mensen die zich verdrukt voelen, tonen hún perspectief. Martin Luther King zei over rellen dat ze de stem van de onderdrukten symboliseren - dat ze op die manier hun macht tonen, omdat ze verder geen macht hebben." Volgens Reicher bestaan groepen die rellen uit een klein subgroepje mensen die snel tot agressie overgaan en vele anderen die vreedzaam willen protesteren. "Als de politie iedereen als gevaarlijk behandelt en ze proberen de groep te verspreiden, wordt het alleen maar erger. Alleen al de aanwezigheid van bewapende politie zet kwaad bloed. Wat je moet doen is de groep zo goed mogelijk doorzien en op kleine schaal interveniëren." In augustus deed het hoofd van de politie dat in Ferguson. Toen ontstonden er minder rellen.

Bron(nen):   Live Science      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Het lijkt mij eerder een vorm van zwart racisme als mensen niet willen geloven dat een blanke onschuldig kan zijn.

  • harrr

   Zwarten mogen discrimineren.
   Simpel voorbeeld is BET (Black Entertainment Television). Ga eens na wat voor rellen er uitbreken als je een WET zou hebben……….

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Vogelbeest

  Zag op TV diverse relschoppers boos zijn over “het blanke systeem”. Volgens mij kan iedereen studeren en maak je als kleurling bij Amerikaanse universiteiten een aardige kans op een beurs als je het zelf niet kan betalen.
  Er is dus niemand die de kleurlingen tegenhoudt om zelf rechten te gaan studeren en te zorgen dat er meer kleur in “het systeem” komt. Maar daar moet je wel wat voor doen natuurlijk.

  • vandehoedenderand

   Ik heb er een dubbel gevoel over. Aan de ene kant heeft u volkomen gelijk. Notoir potentieel verkrachter Cosby zei het enige jaren geleden. De zwarte gemeenschap houdt een hoop achtergesteldheid zelf in stand. Vooral in de ghettos en door verheerlijking van een bepaalde cultuur vol geweld en afkeer van de normale beschaving. Daar schiet je natuurlijk geen reet mee op.

   Anderzijds is er wel degelijk nog sprake van ongelijkheid. Niet iedereen kan zomaar studeren. Hoe je op de wereld komt (dubbeltje of kwartje) en de omgeving waarin je opgroeit, spelen natuurlijk ook mee. En vergeet niet dat de rassenscheiding nog tot ver in de vorige eeuw een realiteit was in de VS. Dan heb je het over grootouders van de huidige jonge generatie. Die hebben – in mijn ogen begrijpelijkerwijs – argwaan tegenover de blanke bevolking. Dat geven ze door aan hun kroost. En die weer aan hun kroost. Het zal uiteindelijk moeten slijten.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • Burgermans

   Het schijnt dat je als zwarte man zelfs president van Amerika kunt worden als je je best doet.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Koper

    Er is geen zwarte president van Amerika. Hij heeft een blanke moeder.

    (in antwoord op Burgermans)
    • harrr

     mwah… Soms heb ik, bij slecht licht, wel een leesbrilletje nodig, maar het huidige opperhoofd is toch best wel aan de donkere kant hoor 😉

     (in antwoord op Koper)
 3. Koper

  Volgens mij is er maar één gemeenschappelijke factor van dit soort moderne rellen. En iedereen weet heel goed wat die factor is.

 4. Diederik101

  Typisch reductivistisch denken hier in de comments onder een al niet te intelligent stuk.
  Wanneer elke 28uur een donker persoon wordt vermoord door de politie en de politie daarmee steeds weg komt is er sprake van een systematisch en excessief geweld

  • Koper

   Het hangt er maar helemaal van af of er echt sprake is van moord.
   Hier in Ferguson volgens de juryrechtspraak niet.

   (in antwoord op Diederik101)
   • Diederik101

    Precies, jury rechtspraak… dus daarmee valt niet te ontkennen dat de beschuldigingen van vooringenomenheid tov minderheden hout snijden.
    Wetten worden selectief toegepast en dat zou ons allemaal meer moeten aangrijpen, maar ook op deze site is de kritische bril selectief.

    (in antwoord op Koper)
    • harrr

     In het geval van deze agent ,en ik mag aannemen dat zijn relaas klopt, was het volledig terecht dat hij ingreep met het dienstwapen..
     Dus de rellen zijn onterecht, en face it:, ze zoeken, lijkt het, altijd wel een reden om te plunderen, want wat heeft dat met demonstreren te maken? niets toch?
     Woede naar politie begrijp ik, maar plunderen is gewoon een zieke manier om van de gelegenheid gebruik te maken voor eigen gewin.

     (in antwoord op Diederik101)
  • harrr

   Als er elke 28 uur iemand vraagt om een kogel , en je noemt dan dan systematisch moord/geweld.. dan draaien we de wereld om?
   Ik weiger te geloven dat die agenten voor de grap nono-tjes afknallen
   Alleen het paperwork laat je het al om lijkt me.

   (in antwoord op Diederik101)
  • Burgermans

   Of systematische en excessieve criminaliteit. Zwarte jongetjes willen misschien liever pimp of gangsta worden dan hun best doen op school.

   (in antwoord op Diederik101)

Reacties niet toegestaan