5 planeten ontdekt die bijna even oud zijn als het heelal

Het regent ontdekkingen nu de ruimtetelescopen steeds beter worden. De nieuwste ontdekking door de Kepler-ruimtetelescoop van de NASA draait om 5 Aarde-achtige planeten rond de ster Kepler 444, een oranje dwerg die 25% kleiner is dan de zon en die 117 lichtjaar van ons vandaan staat. Kepler 444 zou 11.5 miljard jaar geleden zijn ontstaan, net als de planeten er rondom. De wetenschappers kwamen erachter hoe oud Kepler 444 is door de natuurlijke trillingen te meten. Kepler 444 is koeler dan onze zon maar omdat de 5 relatief kleine, rotsachtige planeten zo dichtbij staan, is het daar juist ontzettend heet. Leven zoals wij ons dat kunnen voorstellen is op de planeten onmogelijk. Van de planeten zijn er 3 zo groot als Mars, een andere planeet is zo klein als Mercurius. Door de vondst kan men concluderen dat toen het heelal ontstond, wat 13,8 miljard jaar geleden zou zijn, er ook al Aarde-achtige planeten geboren werden en dat er al leven in het heelal kan zijn ontstaan, miljarden jaren voordat de zon en de Aarde ontstonden. Mogelijk biedt de nieuwe ontdekking dan ook meer kennis over leven in het universum. Onderzoeker Tiago Campante van de universiteit van Birmingham: "Het feit dat er planeten bestaan die twee keer zo oud zijn als de aarde, maakt het waarschijnlijker dat er al heel lang geleden leven is ontstaan in het heelal."
Voor wie een indruk wil krijgen is hier een animatie te zien.

Bron(nen):   De Morgen  Nu    

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Je komt dan o.a. uit bij de Fermi Paradox; als er zo lang geleden leven mogelijk zou zijn geweest, dan is het aannemelijk om te veronderstellen dat zich in de tussentijd ergens een buitenaardse, hoogontwikkelde beschaving heeft ontwikkeld met de technologische kennis en kunde om andere planeten te koloniseren. Zelfs al reis je met een fractie van de snelheid van het licht, dan is het – theoretisch gezien – mogelijk om binnen 10 tot 20 miljoen jaar alle sterren van onze Melkweg te bezoeken.

  Waar zijn dan de aliens?

  http://www.seti.org/seti-institute/project/details/fermi-paradox

  http://www.slate.com/blogs/bad_astronomy/2015/01/27/exoplanets_five_extremely_old_planets_found_around_kepler_444.html

  Je kunt je afvragen waarom ‘we’ zoveel geld pompen in dit soort onderzoek. Wel, daar bestaan verschillende antwoorden op, maar ten eerste is het niet veel wat er naar wetenschappelijk onderzoek gaat.
  http://www.ted.com/talks/brian_cox_why_we_need_the_explorers

  Daarnaast levert dit soort onderzoeken ons veel kennis op en de neveneffecten daarvan brengen ons hier op aarde veel goeds.

  Maar belangrijker – voor mij persoonlijk – is een meer filosofische vraag; waar komen we vandaan? Waarom zijn we hier (als er al een reden is)? Zijn we alleen? Et cetera, et cetera.

  18 – 20 maart: BBC Stargazing Live (BBC 2) (normaal ieder jaar begin januari, maar dit jaar in maart).
  http://www.bbc.co.uk/programmes/b019h4g8

  • Windows 8

   Interessant idee “ergens een buitenaardse, hoogontwikkelde beschaving heeft ontwikkeld met de technologische kennis en kunde om andere planeten te koloniseren. Zelfs al reis je met een fractie van de snelheid van het licht, dan is het – theoretisch gezien – mogelijk om binnen 10 tot 20 miljoen jaar alle sterren van onze Melkweg te bezoeken.”
   maar je maakt de sprong van ‘ergens’ naar ‘onze melkweg’ 😉
   We mogen ook niet vergeten dat , zelfs al werden planeten gevormd bij 1ste sterrenvorming, je ook nog O2 nodig hebben voor dat mogelijke leven(even van uitgaand dat dat een noodzaak is)

   (in antwoord op vandehoedenderand)
  • Windows 8

   aha, hier zeggen ze het (via link ‘slate’)

   “It is concluded that the earth is uncolonized not because interstellar spacefaring civilizations are rare, but because there are too many worlds to be colonized in the plausible colonization lifetime of nearby civilizations, and that there exist no very old galactic civilizations with a consistent policy of the conquest of inhabited worlds.”

   (in antwoord op vandehoedenderand)
  • Dead Silence

   Waar zijn de aliens? Star Trek, First Contact. We zijn er nog lang niet.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
  • harrr

   “waar zijn dan de aliens” ?

   Misschien zijn die levensvormen wel zo vreemd dat we het niet eens als *leven* herkennen…

   (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. Windows 8

  beetje duiding over de procedure om de leeftijd van verre sterren t meten:

  “The system is very old. This was determined using a method called astroseismology, a bit like using earthquakes to observe the Earth’s interior.

  In this case, the surface of the star vibrates, like standing waves in a bathtub or the way a drumhead vibrates.

  The character of these waves depends on a lot of the physical properties of the star: its density, mass, surface gravity, size, and age. Very careful observations taken over many weeks were used to get the astroseismological results, and the age was found to be about 11.2 billion years, give or take a billion years.

  (I’ll note that in part this work was funded throughthe Pale Blue Dot project, which lets people adopt a star for a small fee that goes toward astroseismology research. Previously, the smallest exoplanet found used research funded through this group, too! And someone named Brian Finley had adopted Kepler-444, so congrats to him, too.)”

  Voor een klein bedrag kan ook u , ja U een ster ‘adopteren’ !!
  http://www.slate.com/blogs/bad_astronomy/2015/01/27/exoplanets_five_extremely_old_planets_found_around_kepler_444.html

 3. Heldoppantoffels

  Leuke informatie! Als je dan nadenkt over het aantal mogelijk bewoonbare planeten met intelligent leven, dan kan er maar 1 conclusie zijn…We zijn zeker niet alleen!

Reacties niet toegestaan