Kuikens snappen dat lage cijfers links staan en hoge rechts

Lage cijfers staan links en hoge cijfers rechts. Lang werd gedacht dat alleen mensen zo'n 'intuïtieve getallenlijn' kennen. Nu blijkt dat kuikens op dezelfde manier naar cijfers kijken. Italiaanse onderzoekers ontdekten na een serie experimenten dat ook kuikens lage getallen met links associëren en hoge getallen met rechts. Ze trainden de drie dagen oude kuikens om eten te vinden dat verborgen lag achter een bord waarop een aantal stippen was afgebeeld. Daarna kregen de kuikens de keus uit een linker en een rechter bord met daarop eenzelfde aantal stippen. Als het aantal stippen lager was dan het aantal op het trainingsbord dan renden de kuikens 70 procent van de tijd naar links, was het aantal hoger dan kozen ze 70 procent van de keren voor het rechter bord. Net als bij mensen, was het effect relatief: bevatte het initiële bord 20 stippen en het nieuwe 8, dan renden ze naar links, maar stonden er op het nieuwe bord 8 stippen en op het trainingsbord 5 dan kozen ze voor rechts. Kuikens kunnen dus getallen in verband brengen met ruimte. Deze resultaten duiden er volgens de onderzoekers op dat onze getallenlijn een evolutionaire oorsprong heeft en niet is veroorzaakt door onderwijs en cultuur. Dora Biro, professor in dierengedrag aan de universiteit van Oxford vindt het experiment fascinerend. 'De evolutionaire oorsprong van getallen in relatie tot ruimte blijkt veel verder terug te gaan dan de primaten'.  

Bron(nen):   BBC      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Grappig, in de economie is links ook minder en rechts meer.

  • marianne martens

   in zo’n verdeling zien al heel veel mensen niets meer alleen de ultra-conservatieven. Het is een pleidooi om de kuikens te laten leven en niet in een trechter te vermorzelen. Wat de prof. zegt: ” het is inderdaad fascinerend”, toch mooie Mijnheer Burgermans.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Dead Silence

    Dat gebeurt alleen met haantjes. Bij mij thuis mag alles rondlopen, totdat de linkse, werkloze nietsnuttige achterbuurman begint te zeuren over het kukelen van een haantje.

    (in antwoord op marianne martens)

Reacties niet toegestaan