De circadiaans beste tijd om e-mails te checken

Het eerste wat je doet zodra je op het werk aankomt is je e-mails checken, iedereen kent dat wel. Maar eigenlijk is dat helemaal geen goed idee, iedereen heeft namelijk een interne biologische klok die ons energieniveau gedurende de dag bepaalt. Deze klok wordt ook wel het circadiaans ritme genoemd en is heel constant; mensen die wel eens een jetlag hebben ervaren kunnen hierover meepraten. Maar het circadiaans ritme heeft ook gevolgen voor de productiviteit op de werkvloer. Werkgevers verwachten misschien dat we elke dag op een continu niveau goed presteren, maar dat is niet realistisch. Het circadiaans ritme weerhoudt ons van een dergelijk constant niveau. Aan het begin van de werkdag bouwen we op naar een productief hoogtepunt. Helaas is deze piek maar van korte duur en na de lunch daalt dit niveau rond 15:00 tot een dieptepunt. Ons energieniveau stijgt na 15:00 weer omhoog naar een nieuwe piek rond 18:00 en daarna daalt het energieniveau opnieuw naar een dieptepunt rond 03:30 ’s morgens en begint de cyclus opnieuw. Aan de hand van het circadiaans ritme kunnen werkgevers de tijd van hun werknemers optimaal plannen, om zo het maximale uit hun dagelijkse energievoorraad te halen. Werknemers kunnen ook zelf rekening houden met hun circadiaans ritme door belangrijke taken te plannen rond piekmomenten. Zo is het checken van e-mails een taak die je het beste tijdens een dieptepunt kan doen, omdat deze activiteit weinig energie kost, maar toch kiezen veel mensen ervoor om eerst hun e-mails te checken aan het begin van de dag en juist die belangrijke taken uit te stellen tot een uurtje of drie.

Bron(nen):   Harvard Business Review      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Leo

  Men gaat er in dit artikel vanuit dat e-mailen een tamelijk onzinnige en rustgevende bezigheid is. Misschien is dit voor veel mensen zo, hetgeen te denken geeft.

  Ik werk in een internationaal bedrijf. In de ochtend kan ik nog net de mailen uit Azie bekijken en afhandelen voordat men daar naar huis gaat. In de middag komen de collega´s uit de USA aan bod die je beter niet tot de volgende dag kan laten wachten. Mailen doe ik dus in de ochtend en laat in de middag.

  • Harrie Vangangelt

   Leo. Ik ken uiteraard je werk niet, maar mails die niet een dag kunnen wachten geeft ook te denken.

   (in antwoord op Leo)
   • Leo

    Ontwikkelaar medische producten.
    Doorlooptijd wordt met deze globale processing een factor 3 verkort. De grootste winst zit hem dan in de kortere “time to market” tegen dezelfde kosten. Dit is iets wat je steeds vaker ziet.
    Al gaat een gedeelte van de winst toch weer naar de extra communicatie. En dat geeft dan inderdaad weer te denken.

    (in antwoord op Harrie Vangangelt)
   • Dead Silence

    Ik werk in de semiconductor industrie samen met bedrijven als Samsung, TSMC, Intel, Toshiba, Hynix, Micron, etc. Dat gaat 24×7 door 365 dagen per jaar. Een uur te laat communiceren kan al killing zijn. Kerstmis of wat dan ook doet er niet toe….doorrammen. Dus ik snap Leo maar al te goed.

    (in antwoord op Harrie Vangangelt)
 2. Janneke van Vught

  Wat scheelt is om wat filters in je mailbox aan te zetten zodat de hoeveelheid mail met sprongen terug word gedrongen.
  Maak een filter aan die wanneer een mail het woord “unsubscribe” bevat de mail volledig weggooit. 99% van de ongewenste mail is de trotse bezitter van die tekst.

  Zo’n filter verminderd de hoeveelheid mail aanzienlijk waardoor je minder ruis in je mailbox hoeft te wissen of te lezen.

Reacties niet toegestaan