Waarom we ‘auw’ roepen bij pijn

Bijna iedereen die acute pijn ervaart doordat hij zich stoot of valt, roept ‘auw’. De uitroep van pijn volgt vaak automatisch op het incident. Wetenschappers denken nu te weten waarom dat zo is.

Het geluid dat we maken, belemmert de pijnsignalen die naar de hersenen trekken en leidt je zo af van het pijnlijke gevoel. Het uitroepen van ‘auw’ is een effectieve manier van pijnbestrijding.

De onderzoekers vermoeden dat het effect ontstaat door motorische processen. De spierbeweging die nodig is om geluid te maken, verbreekt het pijnsignaal naar de hersenen. Niet alleen geluid maken helpt. Proefpersonen die op een knop moesten drukken als ze pijn voelden, hadden ook minder last.

‘Als je beweegt, ben je je bewust van wat je doet,’ legt Daniel Carr, directeur Pijnonderzoek van de Tufts Universiteit uit. ‘Het besef dat je lichaam geluid maakt of beweegt, interfereert in zekere mate met het besef van pijn.’ Carr nuanceert de resultaten wel enigszins. ‘Het gevonden effect is niet heel groot, maar zeker waarneembaar.’

Bron(nen):   Huffington Post