Waarom onderzoek naar scheten belangrijk is

Scheten stinken en dat is niet voor niets. Datgene wat gemiddeld tussen de 10 en 25 keer per dag tussen de billen ontsnapt, bevat relevante informatie over de gezondheid en de ziektes die we bij ons dragen. Zaak dus om winden te onderzoeken. Alleen, hoe krijg je ze te pakken? Als ze het lichaam al uit zijn, is het eigenlijk al te laat. Nu heeft Professor Kalantar-zadeh van het Australische Royal Melbourne Institute of Technology met zijn team een belangrijke stap gezet in het onderzoek naar scheten. Het team ontwikkelde een capsule van 10mm die ingeslikt kan worden om van binnenuit onderzoek te doen in ons lichaam. De capsule meet de concentraties van bepaalde gassen in de darmen en stuurt de data naar een mobile telefoon alvorens het lichaam weer te verlaten. Het goed meten van darmgassen kan helpen om  ziektes als darmkanker en prikkelbaredarmsyndroom op te sporen, evenals hartziekten, beroertes, dementie, artritis en diabetes. Het naar rotte eieren ruikende waterstofsulfide is één van de stoffen die ontstaan wanneer bacteriën voedsel verteren in de darmen. In grote hoeveelheden is waterstofsulfide giftig maar in kleine hoeveelheden beschermt het cellen tegen ziekte. Zonder waterstofsulfide kunnen cellen afsterven als ze een ziekte proberen af te wenden. Het is wetenschappers vorig jaar gelukt een stof te fabriceren die het lichaam kan steunen in het produceren van precies de juiste hoeveelheid waterstofsulfide. De nieuwe technologie van Australische instituut brengt alle studies naar darmgassen weer een fase verder. Kalantar-zadeh: "Door darmgassen accuraat te meten, komen we veel meer te weten over hoe micro-organismen in de darmen exact hun werk doen."

Bron(nen):   Daily Mail      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Guest

  Ik geef me graag op voor onderzoek want ik héb me wel eens van die dagen…

 2. Windows 8

  De échte vraag is : stinkt een scheet voor je hem laat?

  • AT

   Een scheet is geen scheet als die nog niet gelaten is.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Zonspotter Peter

    Nou, scheten kunnen toch aardig dwars zitten. Niet zelden krijg ik soms een enorme kramp en dan weet ik al hoe laat het is. Wat een bevrijding dan.
    Ik heb geleerd ze op te houden, zeker in gezelschap, en naar de wc te gaan om ze vervolgens daar vliegles te geven.
    Maar sinds dat ik weet hoe slecht dat is en je darmen kapot kan maken laat ik ze sneller vliegen.
    Meestal is daar niet veel voor nodig.
    In de wcpot klinkt het leuker. 😉
    Overigens de geluidlozen zijn de echte stinkerds.
    Het zijn vaak ook stiekemerds.
    En mensen kijken mekaar vuil aan als in gezelschap bent.
    Dat zijn pas rotte eieren.

    Eerlijk gezegd maken we er hier wel eens spelletje van wie hem het hardste kan laten.
    Dan zeggen we ook nog: hij houdt van je 😉

    (in antwoord op AT)
 3. marianne martens

  prachtig onderzoek naar de inhoud van de darmen, verteren, scheiden, afvoeren opnemen door miljarden bacteriën, virussen, 1. 1/2 kilogram wegen alle kleine beestjes in ons lijfje en doen hun best om ons te laten lopen in het “vrolijke” leven. Adem en scheten door wetenschappelijk onderzoek, uitstekend maar in je eigen “tiny” wereld kun je ook veel analyseren, laat maar eens een “boer” of ” scheet” wel of niet in gezelschap.

 4. El Perro

  Ik denk dat Maroesja naar bloemetjes ruikt.

 5. Ko Herent

  Het komt gewoon door dat verkeerde vreten van de mensen. Fruit, vlees, brood , lekker…alles door elkaar husselen in de beerput. En dan maar laten pruttelen.

Reacties niet toegestaan