Opvallend: mensen worden na hun dertigste nog steeds slimmer

Zou wijsheid dan echt met de jaren komen? Op een aantal onderdelen van intelligentie gaan we beter scoren na ons dertigste blijkt uit nieuw onderzoek. Zoals verwacht komt uit de studie naar voren dat vaardigheden zoals snel denken en informatie herinneren pieken rond het achttiende levensjaar en langzaam achteruit gaan in de rest van het leven. Maar andere vaardigheden zoals het herkennen van andermans emoties en het herinneren van recente gebeurtenissen verbeteren nog tot mensen ongeveer dertig zijn. Weer andere capaciteiten, zoals rekenen en het gebruik van een grote woordenschat kennen een nog latere piek, vaak rond het vijftigste levensjaar. De onderzoekers hadden toegang tot data van onder meer intelligentie- en woordenschattesten van bijna 50.000 mensen tussen de 10 en 89 jaar. Grote kanttekening is dat niet dezelfde mensen hun hele leven zijn gevolgd dus status- cultuur- of generatieverschillen zouden de resultaten kunnen beïnvloeden. Desalniettemin is de studie opvallend, omdat de resultaten indruisen tegen andere onderzoeken waaruit blijkt dat intelligentie piekt in de vroege volwassenheid. Onderstaande grafiek laat zien wanneer welk aspect van intelligentie het hoogtepunt bereikt. cognitive skills rise and fall psychology intelligence graph  

Bron(nen):   Business Insider      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. KarlRuprechtKroenen

  Dit valt onder aangeleerde zaken dmv ontwikkeling en is niet perse het bewijs dat mensen na hun 30ste slimmer worden, ze ontwikkelen hoogstens datgene wat aan boord is.

  Intelligentie vermogen is iets wat genetisch bepaald is en alleen ontwikkeld kan worden totdat de maximale potentie is behaald.
  Mensen kunnen geen hogere intelligentie krijgen door wat dan ook, maar hoogstens hetgeen wat aan boord is benutten en maximaal vorm geven.

  • Vogelbeest

   Als mensen iets oppakken, ook na hun 30e kan het lichaam zowel als de hersens zich ontwikkelen. Als je op youtube gaat zoeken kun je een Engelse bodybuilder vinden die ergens op zijn 70e of zo is begonnen. De man is nu over de 80 en zegt “I’m in the best shape of my life”.

   Zelfde voor de hersens. Onderdelen die nooit gebruikt zijn maar waar je aan gaat werken gaan zich ontwikkelen. Ik ben ca. op mijn 40e gaan golfen. Voor die tijd was oog-hand coördinatie belachelijk slecht. Ik kreeg nog geen prop papier in een prullenbak op 1 meter afstand. Nu gooi ik hem er van 5 meter afstand trefzeker in. Inmiddels is met MRI-scans bewezen dat ook op latere leeftijd nagenoeg inactieve hersendelen zich nog flink kunnen ontwikkelen.

   Als je een baan hebt die je op routine doet, en je avonden vul je met TV kijken dan wil ik best geloven dat je je niet meer ontwikkelt. JE kunt je tijd natuurlijk ook anders besteden en dan zijn er ook na 30 of 40 jaar nog volop mogelijkheden

   (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
 2. DoubleUC

  Als je ‘de ultime internetgekkies compilatie’ ziet heb ik mijn twijfels over het begrip intelligentie.

Reacties niet toegestaan