Wat doet een jaar in de ruimte met een mens?

Wat doet een jaar gewichtloosheid met de mens? Dat wil NASA graag weten. Daarom heeft de ruimtevaartorganisatie vrijdagnacht Michail Kornjenko en Scott Kelly de ruimte ingeschoten voor een verblijf van 342 dagen in ruimtestation ISS, schrijft het AD. Nooit eerder verbleef een astronaut zolang in het internationale ruimtestation. 'Ik verwacht dat deze vlucht nog meer van me eist dan de vorige drie maar de beloning zal ook groter zijn', aldus Kelly (51). 'Het onderzoek kan ons helpen om onze grenzen in de ruimte te verleggen, met bemande missies naar verre bestemmingen.' Directeur van NASA Charles Bolden bevestigt: 'Kelly's missie speelt een belangrijke rol in onze besluitvorming om mensen naar Mars te sturen.' Maar dan moet het lichaam dat wel aan kunnen. Door gewichtloosheid neemt het volume van spieren en botten af met 1 tot 2 procent per maand. De hartslag verandert en het immuunsysteem verzwakt. In het bloed zitten minder rode bloedcellen en de vloeistofdruk in de hersenen wordt groter. Verder daalt de hoeveelheid vloeistof in het lichaam met 15 procent en verliest 10 procent van alle astronauten zijn eetlust. Ook worden ze elke dag blootgesteld aan radioactieve straling, gelijk aan de straling die vrijkomt bij het maken van twee röntgenfoto's. NASA voert allerlei medische tests uit tijdens de reis om te weten te komen wat de gevolgen zijn op de lange termijn en op langere vluchten.  

Bron(nen):   AD      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Zonde van het geld. Bemande ruimtevaart heeft geen enkele toekomst.

  • IwanovKapotjeplov

   Dat zou ik niet zo stellig durven te beweren. Soortgelijke beweringen werden in het begin ook gemaakt over het vliegtuig, de telefoon, internet, etc.

   Als je kijkt naar filmpjes uit begin jaren 90 waarbij mensen op straat werden geinterviewd over mobiele telefoons was het antwoord steevast: “wat moet ik daarmee? Altijd bereikbaar, ik moet er niet aan denken!”

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    De ruimte is leeg en koud. Eenvoudige natuurkunde leert ons dat we nergens heen kunnen reizen waar leven mogelijk is. Het is goedkoper en zinniger om robots de ruimte in te sturen in plaats van astronauten.

    (in antwoord op IwanovKapotjeplov)

Reacties niet toegestaan