Dit gebeurt er als je dood gaat volgens mensen die het hebben meegemaakt

Wat gebeurt er met ons als we sterven? Het is een vraag die de fijnste geesten van de mensheid bezig heeft gehouden, omdat die mensen ervaren hebben hoe het is om te sterven en hun ervaringen aansluiten bij het onderwerp van een aantal recente baanbrekende wetenschappelijke studies. Nu heeft een Reddit draad de vraag specifiek gesteld aan mensen die klinisch dood zijn geweest en daarna weer tot leven kwamen, en heeft ze zo honderden reacties ontvangen. Hoewel de juistheid van de antwoorden met een korreltje zout genomen moet worden, kunnen de antwoorden van wat beschouwd kan worden als een grote enquête over het onderwerp onderverdeeld worden in 3 categorieën. Er zijn mensen die helemaal niets voelden; er zijn mensen die een ervaring van licht en enige interactie met een ander persoon/wezen hadden; en er zijn mensen die konden kijken wat er gebeurde terwijl ze 'dood' waren zonder in staat te zijn daar iets aan te doen. De eerste groep komt nauw overeen met de antwoorden van één Redditor die officieel 2 keer overleed en onlangs uitgenodigd werd om vragen van andere gebruikers over het onderwerp te beantwoorden. De laatste groep, daarentegen, lijkt in te stemmen met het werk van Dr. Sam Parnia, die zocht naar patiënten die een hartstilstand kregen en vond dat bijna 40% beschreven dat ze een vorm van 'bewustzijn' hadden op het moment dat ze klinisch dood waren. Hier is een voorproefje van een aantal van de Reddit gebruikersreacties - die nog geen consensus over het onderwerp lijken te hebben bereikt: 'Ik kreeg een angiogram gemaakt, klaarwakker naar het scherm kijkend en pratend met de dokter. Alarmen begonnen af te gaan en iedereen raakte in paniek. Mijn wereld werd zacht en mistig en alles verbleekte tot zwart. Het volgende wat ik me herinner was het openen van mijn ogen en het horen van een arts die zei 'we hebben hem terug.' Het was echt een rustig gevoel, meer dan iets anders.' 'Op een dag viel ik flauw tijdens een presentatie voor de klas. Mijn ademhaling en bloedcirculatie stopte. Ik had het gevoel dat ik in een eindeloos gat stortte, terwijl mijn collega's om hulp riepen. Ik werd weer tot leven gewekt en ik heb nog steeds geen herinnering aan het kleine beetje tijd voor en na mijn dood.' 'Een overdosis heroïne', zei de ambulancebroeder die zei dat mijn hart stopte. Ik zag niets, net als slapen zonder dromen. 'Ik viel flauw tijdens een werkbespreking in februari 2014 en had geen pols of hartslag gedurende 5 minuten. Mijn laatste herinnering was van ongeveer een uur voorafgaand aan het incident, en de volgende herinnering was van 2 dagen later, toen ik bijkwam uit een medisch geïnduceerde coma.' 'Ik vertoonde een volledig vlakke grafiek gedurende 40 seconden. Het was zoals in slaap vallen zonder dromen en zonder een gevoel van een zelf te hebben.'

Bron(nen):   The Independent      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Patrick Faas

  Klinisch dood is niet hetzelfde als hersendood. Zolang hersenen nog leven, kan er gefantaseerd worden en is er geen reden voor paranormale verklaringen.

  • Dutchy

   In een ziekenhuis, Nijmegen volgens mij, hadden ze iets op het plafond bevestigd wat je alleen van bovenaf kon zien. Weet niet of het ooit gezien is door iemand die tijdelijk klinisch dood is geweest. Dat zou namelijk wel aanwijzingen hebben opgeleverd voor hetgeen mensen zeggen te hebben ervaren.

   (in antwoord op Patrick Faas)
   • Windows 8

    nope …

    “As part of the AWARE study Parnia and colleagues have investigated out of body claims by using hidden targets placed on shelves that could only be seen from above.[23]Parnia has written “if no one sees the pictures, it shows these experiences are illusions or false memories”.[23] Parnia issued a statement indicating that the first phase of the project has been completed and the results are undergoing peer review for publication in a medical journal.[24] No subjects saw the images mounted out of sight according to Parnia’s early report of the results of the study at an American Heart Association meeting in November 2013. Οnly two out of the 152 patients reported any visual experiences, and one of them described events that could be verified.[25]

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sam_Parnia

    (in antwoord op Dutchy)
 2. RhodBerth

  Een link naar Reddit zou toch wel op z’n plaats zijn geweest.

 3. Pieter Smit

  Dit is niet waar ik ben wetenschapper en mij is altijd iets anders verteld
  ik ben nu inmiddelds 50 jaar ik zit nu al 30 jaar in het vak geloof deze leugens niet
  Mr Smit

  • DoubleUC

   ‘Ik ben wetenschapper en mij is iets anders verteld’. Is het niet de wetenschapper die wil onderzoeken, in plaats van klakkeloos geloven wat ‘m vertelt wordt?

   (in antwoord op Pieter Smit)
   • Albert Bakker

    Die is net zo veel wetenschapper als ik eurocommissaris. Het gaat hier om een verzameling anekdotes.

    (in antwoord op DoubleUC)
 4. DoubleUC

  Klopt helemaal:ik ben zelf 3 keer op een haartje na overleden, dan wel teruggehaald, en kan uit ervaringen vertellen dat dood gaan exact hetzelfde is als in slaap vallen c.q. je bewustzijn verliezen. Alleen word je nooit meer wakker.

  Er zijn geen tunnels met licht, er is geen paradijs of hemel, je komt geen oude bekenden tegen en er zijn ook geen goden.

  Wat rest is een eeuwig niets, maar daar merk je zelfs niets meer van.

  Excuus aan degenen die zich vastklampen aan een geloof en hoop op een hiernamaals: dat is er niet.

  Leef maar in het hier en nu, dat is namelijk het enige dat je hebt.

 5. Patrick Beert

  Ik weet niet in hoeverre dromen lijkt op leven.
  We doen het, accepteren het, leren ervan. Raken geinspireerd.
  Door ons zelf. Zegt de wetenschap.
  Instinct accepteren we makkelijk, genetische aanleg ook,
  Onderbewuste net zo. Allerlei zaken waar we geen contole over hebben en ons constant raken. Angst voor de dood, zal vast ook ingeprogrameerd zijn. Net zoals doodgaan.

Reacties niet toegestaan