‘Ogen liegen niet’ is een mythe

Een van de uitgangspunten van NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) is dat je aan de oogbewegingen kunt zien of iemand liegt. Als een rechtshandig iemand zijn ogen afwendt naar rechts liegt hij. Kijkt hij naar links, dan spreekt hij de waarheid. Ook in managementcursussen, workshops voor persoonlijke groei, etc. wordt dit verkondigd. Britse wetenschappers hebben dit nu grondig onderzocht en stelden vast dat het niet klopt. Eén van de onderzoekers was de beroemde psycholoog prof. dr. Richard Wiseman. Hij noemt 5 manieren waarop je wél kunt zien of iemand liegt. Hoe zie je of iemand liegt?
 1. Ik, mij en mijn: Als je iets vertelt dat nooit heeft plaatsgevonden, verwijs je minder naar jezelf. Als iemand plots veel minder vaak ik, mezelf, mij en mijn zetgt, heb je veel kans dat hij liegt.
 2. Beweging: Liegen is moeilijk en vergt veel concentratie. Mensen hebben de neiging om niet te bewegen als ze zich op iets concentreren. Wees op je hoede als iemand plotseling heel stil gaat zitten.
 3. Umm-en: Leugenaars aarzelen meer dan mensen die de waarheid vertellen en ze struikelen vaker over hun woorden. Luister of iemand vaak euh ... of umm .... zegt en zich verspreekt.
 4. Timing: Leugenaars moeten vaak even nadenken voordat ze beginnen te spreken. Let er op of iemand een pauze inlast voor hij je vraag beantwoordt.
 5. Symbolische gebaren: Leugenaars bewegen meer met hun handen. Als iemand plots zijn mond bedekt met zijn handen of begint te friemelen aan zijn haar, is de kans groot dat hij liegt.

Bron(nen):   BBC News  foto    

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. Edward_II

  Vooral even de originele onderzoeksartikelen doorlezen en je ziet al snel waar het fout is gegaan. Uit het artikel:

  “…the originators of NLP didn’t view ‘constructed’ thoughts as lies…”
  oftewel: fantaseren en verzinnen zullen niet de betreffende oogbewegingen teweegbrengen.

  Verderop:
  “…the participant was asked to lie, and say that they…”
  “…the participant was asked to give a fictional description.”

  Kortom, de proefpersonen werd gevraagd precies dat te doen waarvan de ontwikkelaars van NLP al hadden gesteld dat dit niet de bewuste oogbewegingen teweeg zou brengen.

Reacties niet toegestaan