Een huisdier is goed voor de gezondheid

Het idee dat ‘huisdieren goed zijn voor ons’ is bepaald geen nieuwe. Ze werden al vroeg in de 19de eeuw erkend door Florence Nightingale, die opmerkte dat mensen die opgesloten zaten op hun ziekenhuiskamer merkbaar opgefleurd werden door de aanwezigheid van een vogel. Hedendaags wetenschappelijk onderzoek naar de band tussen mensen en dieren ondersteunt de gedachte dat dieren ons veel te bieden hebben op het gebied van fysieke en psychologische voordelen voor onze gezondheid. Zo kan het aaien van een huisdier of het bekijken van de vissen in een aquarium een krachtige ontstressende werking hebben en onze hartslag en bloeddruk tijdelijk verlagen. Diverse studie hebben aangetoond dat huisdiereigenaren een gezonder leven leiden dan mensen zonder huisdieren. Dit resulteert in minder bezoekjes aan de dokter en als ze dan toch ziek worden, zijn de kwaaltjes minder ernstig. Het hebben van een huisdier, en dan in het bijzonder een hond of kat, kan opmerkelijk genoeg de kans om te herstellen van ernstige gezondheidsproblemen fors verhogen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat hondeneigenaren 8,6 keer meer kans hebben om in leven te blijven na een hartaanval dan mensen zonder hond. Vanuit een psychologisch perspectief, kunnen huisdieren ons helpen om nieuwe vrienden te maken. Dit kan ertoe leiden dat onze depressieve gevoelens verminderen, onze eigenwaarden verbeteren en we meer zelfvertrouwen en autonomie krijgen. Alle leeftijdsgroepen profiteren van de voordelen die een huisdier oplevert, maar kinderen halen er nog het meeste voordeel uit. Voor veel kinderen is een huisdier een bron van veiligheid, een manier om hun onbewuste angsten en zorgen bespreekbaar te maken. Dit is een groot voordeel in het bijzonder voor kinderen die last hebben van ouders die in echtscheiding liggen, het overlijden of de ziekte van een dierbare of andere omstandigheden waardoor ze emotioneel kwetsbaar zijn. Een recente studie van de Cambridge Universiteit toont aan dat kwetsbare kinderen meer vertrouwen hebben in hun huisdieren dan in hun broers en zussen en dat de relatie tussen jonge kinderen en huisdieren waarschijnlijk een stuk complexer is dan we denken. Naast de rol van vertrouweling hebben huisdieren ook een educatieve rol voor kinderen. Ze leren hoe ze met leven en dood moeten omgaan en het helpt ze om belangrijke vaardigheden zoals verantwoordelijkheid, tijdmanagement, delen en zorg voor anderen te ontwikkelen. Daarnaast hebben enkele studies aangetoond dat kinderen met huisdieren zorgzamer en empatischer zijn als volwassenen.

Bron(nen):   Independent      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Wihmstra

  Huisdieren zijn niet alleen goed voor de gezondheid, het zijn ook alleraardigste huisgenoten. Hier in huis zorgen twee poezen voor het nodige dierenvertier en elke dag beleef ik daar ontzettend veel plezier aan. 🙂

 2. Daniel

  Onze hond is zijn gewicht in goud waard, maar hij heeft het gewicht liever in leverworst uitgekeerd.

 3. John_Rambo

  Ik weet niet eens hoeveel huisdieren ik heb. Ik heb net hun verblijf schoon gemaakt. Stuk of 30 guppy’s. Ik moet toch wel heel gelukkig zijn met zoveel huisdieren. 🙂

 4. Ko Herent

  Wij hebben als buurvrouw een prachtige labrador, goed voor alle overtollige brie, oud stokbrood en over de datum zalm. Prachtig dier…..stinkt wel als ze nat is.

 5. Albert Bakker

  Behalve af en toe op tv moet ik niets hebben van dieren in huis. Dan maar eerder dood.

 6. Jannie Ooms

  Het hebben van een hond houdt een mens gezond. Je komt drie keer per dag uit je luie stoel om ‘m uit te laten en, doe je dat goed, dan loop je toch wel minstens een uur per dag. Goed voor de conditie!

  • Albert Bakker

   Aardige theorie. De werkelijkheid is dat hondenbezitters het luiste volk in dit melkwegstelsel zijn. Laat die trainingspak je niet voor de gek houden. Dat hoort bij het ensemble.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 7. jandan

  een algeheel verbod op die zinloze mormels lijkt me beter op zijn plaats.

  • Wihmstra

   Je hoeft zelf geen huisdieren te houden hoor, dat weet je? Het is niet bij wet verplicht.

   (in antwoord op jandan)
   • jandan

    weet ik, het zou ook verboden moeten worden.

    (in antwoord op Wihmstra)
    • 2374

     Voor sommige mensen zou ik graag een huisdier verbod willen.

     (in antwoord op jandan)
    • Wihmstra

     Oh, voor de poezen hier is dat niet erg. Zij zijn de baas en hebben mij als huismens genomen. 😉

     (in antwoord op jandan)
  • 2374

   Niet verbieden, maar wel een goed zorgplicht;-) ze moeten wel goed verzorgd zijn.

   (in antwoord op jandan)

Reacties niet toegestaan