Wetenschappers willen ijs naar Antarctica sturen

Het lijkt de omgekeerde wereld: IJs naar Antarctica sturen. Maar wetenschappers die vrezen dat gletsjers op de hele wereld smelten door de klimaatverandering, willen inderdaad ijs naar de koudste plek op aarde brengen. Antarctica is immers de 'diepvries van de planeet'. De betreffende wetenschappers, werkzaam bij het Centre National de la Reherche Scientifique, maten in de Franse Alpen tussen 1994 en 2005 een temperatuurverschil van 1,5 graad. 'Veel niet-polaire gletsjers smelten door de effecten van global warming. Nog deze eeuw zullen ze verdwijnen', aldus de onderzoekers. IJsmonsters van 130 meter lang uit de Col du Dome worden daarom verzameld en vanaf 2016 opgeslagen in een Antarctische ijskluis, 10 meter onder de grond in een sneeuwgrot op het Antarctisch Plateau. In de ijskluis is het constant -50, ook als Antarctica een paar graden opwarmt: 'Het gletsjerijs ligt hier veilig voor jaren, zelfs eeuwen'. Ook ijs uit de Andes wordt naar het plateau verscheept. In het gletsjerijs zitten luchtbubbels die een schat aan informatie bieden over de atmosfeer toen het ijs werd gevormd. Omdat gletsjerijs dichter bij bewoonde gebieden ligt, is het een waardevollere bron dan poolijs. Door beide te vergelijken, kunnen de wetenschappers mogelijk ook iets kunnen ontdekken over de mate waarin de mens verantwoordelijk is voor veranderingen. De wetenschappers hopen dat ieder land met gletsjers ijs naar Antarctica stuurt. 'Want dit project is niet voor ons, maar voor de volgende generatie. Wij hebben dan ook de verantwoordelijkheid om een archief aan te leggen voor het te laat is.'

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Gletsjer groeien en smelten al miljarden jaren.

  • IwanovKapotjeplov

   Het gaat hier niet om de vraag of en hoe er klimaatopwarming is, maar om het verlies van geologische data die door de afsmelting onstaat, te voorkomen.

   Er worden dan ook geen enorme ijshoeveelheden verplaats, maar monsters van de gletsjers, die men dan gewoon op Anctartica bewaart.

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Dead Silence

  En dat ijs transporteren kost energie en stoken we er flink wat fossielen brandstoffen doorheen hiervoor.

  • harrr

   Als het gesmolten is kan het me een pijpleiding vervoert worden. Veel efficienter.
   Win Win.

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. Meneer Dick

  Er is 1 goede methode.
  Sproei in de winter ijswater uit de zee rondom de Pool op het nabije ijs en dat ijswater vriest ogenblikkelijk aan.
  Dat kan met behulp van sproeiers in verankerde boeien. De benodigde energie wordt opgewekt uit de golfslag, eb & vloed, eventueel ook wind en zon. Zo groeit een ring van ijs rondom de Pool. In de winter moet er meer nieuw ijs opgesproeid worden dan dat er in de zomer smelt. Het is weliswaar zout ijs, maar dat is niet erg. Dat nieuwe ijs stopt het smelten van het echte Poolijs.

Reacties niet toegestaan