Amerikaanse robotchirurgen hebben 144 doden op hun geweten

Voor wie het nog niet wist: In sommige landen voeren robots operaties uit. Ze vervangen in sommige gevallen een menselijke chirurg omdat robotchirurgen sneller en accurater zouden werken dan mensen. Maar uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Illinois blijkt dat er in de VS in de afgelopen 14 jaar 144 patiënten zijn bezweken aan de gevolgen van een mislukte operatie uitgevoerd door zo’n accurate robotchirurg.

Ook zouden er 193 mensen een verbranding hebben opgelopen doordat er ineens vonken van de robots spatten. En in 100 gevallen verloor een robot een chirurgisch instrument in het lichaam van een patiënt. Dan zijn er nog de ‘onverwachte bewegingen’ die de robotchirurgen maken: die leidden tot 52 gewonden en 2 doden.

Robots werken dus helemaal niet zo accuraat. Of is dat een verkeerde conclusie? Dat blijft vooralsnog een raadsel omdat de onderzoekers de cijfers niet vergeleken met het aantal fouten gemaakt door menselijke chirurgen. Wat wel duidelijk is, is dat het aantal doden door robotchirurgen in de loop der tijd niet is gedaald terwijl je toch zou verwachten dat de technologie zich ontwikkelt.

Robots hebben tussen 2007 en 2013 ongeveer 1,7 miljoen procedures uitgevoerd. Ze worden ook vaak ingezet als assistent van de chirurg. In Maastricht wordt tijdens kijkoperaties vaak gebruik gemaakt van de daVinci-robot.

 

Bron(nen):   Scientias