Hersenscan toont aan: herleven herinnering is bijna hetzelfde als de originele ervaring

Dat een levendige herinnering heel werkelijk kan aandoen, heeft een reden. Hersenscans tonen aan dat het herinneren van een gebeurtenis dezelfde hersenengedeeltes stimuleert als de gebeurtenis zelf dat doet. ‘Ons onderzoek bevestigt dat complexe, gelaagde herinneringen in onze hersenen een ‘herhaling’ van de hersenactiviteit die de originele ervaring opriep,’stelt dr. Brad Buchsbaum. Het onderzoek, gedaan met MRI scans, toonde een overeenkomst van 91% aan. Het verschil bepaalt dat – hoe levendig de herinnering ook- we ons nooit vergissen en denken dat we iets werkelijk beleven, in plaats van herinneren. De proefpersonen werden gescand tijdens het kijken naar videoclips van 9 seconden lang. Die kregen ze herhaaldelijk te zien, en hen werd verteld de beelden zo goed mogelijk te onthouden omdat ze na afloop overhoord zouden worden. Een deel van de proefpersonen kreeg een intensieve geheugentraining waarbij de beelden alsmaar getoond werden. Na die training werden ze gescand bij het oproepen van die beelden en de ( 91%) overeenkomst met de scans waarbij werkelijk naar de beelden gekeken werd, was opmerkelijk.

Bron(nen):   Daily Mail  bron foto    

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Edward_II

    Wat is hier nu zo bijzonder aan?! We weten al lang dat leren/ervaring neurale paden aanmaakt/versterkt en dat diezelfde paden worden benut bij het weer oproepen van het geleerde/ervarene.

    Het zou interessant zijn als men de 9% die *niet* benut wordt bij herinneren zou isoleren. Daarmee zou er een verklaring kunnen komen voor het verschil tussen actuele perceptie en hallucinatie.

Reacties niet toegestaan