NASA: ‘Zeespiegelstijging van één meter binnen 100 tot 200 jaar nu onvermijdelijk’

Het wordt volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onvermijdelijk dat de zee minstens één meter zal stijgen in de komende 100 tot 200 jaar. De NASA baseert zich op nieuwe satellietgegevens. Meer dan 150 miljoen mensen wonen in gebieden die onder water zullen komen te staan. In Nederland ligt nu al 26% onder de zeespiegel, waar nu natuurlijk nog dijkbescherming voor bestaat:  

kvk_26_procent_onder_zeeniveau

Wetenschappers kunnen niet met zekerheid zeggen wanneer de zeespiegelstijging zal plaatsvinden. Het hangt ervan af hoe snel de ijskappen op Antarctica en Groenland wegsmelten. Onderzoeker Steve Neren: 'Met wat we vandaag weten is het zo goed als zeker dat we een stijging van de zeespiegel krijgen met één meter, en waarschijnlijk meer. Maar we weten niet of dat in de komende eeuw, of over een langere periode zal gebeuren.' De NASA stelt dat de stijging een diepgaande impact op de hele wereld zal hebben.

Directeur van de NASA-afdeling Aardwetenschappen Michael Freilich vindt dat niemand de ontwikkelingen moet onderschatten: 'Meer dan 150 miljoen mensen, voornamelijk in Azië, leven in gebieden die zich minder dan 1 meter boven het huidige zeeniveau bevinden. In de VS zal de stijging ook de loop van de kustlijn beïnvloeden, en dan vooral in staten als Florida. Verschillende eilanden in de Stille Oceaan zouden volledig kunnen verdwijnen. En grote steden zoals Dhaka, Singapore en Tokio zullen zwaar worden getroffen.' Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change, het IPCC, stijgt de zeespiegel tegen het jaar 2100 met 30cm tot 90cm. Volgens de NASA moet die prognose aan de hand van de nieuwe satellietgegevens naar boven worden bijgesteld. 'De ijskappen smelten sneller dan we tot voor kort dachten en die snelheid lijkt alleen maar toe te nemen.'

Bron(nen):   De Morgen      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Een metertje maar, dat valt dus hartstikke mee. De paniekverhalen van de milieumaffia blijken gelukkig nooit te kloppen.

  • Boven Jan

   Ware het niet dat na de laatste ijstijd de mensheid in aantal en bevolkingsdichtheid maar een fractie is van die van nu. De verwachte 1 m stijging heeft een veel grotere impact dan toen we nog in dierenhuiden liepen. Jij zou als ‘trotse Nederlander’ als geen ander moeten weten wat voor gevolgen de stijging heeft op ons hele bestaan. We leven overigens nog steeds in het Holoceen en de stijging betrof zo’n 60 m.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Al met al valt het dus hartstikke mee, die stijging van de zeespiegel.

    (in antwoord op Boven Jan)
    • Boven Jan

     Je weet dus weinig van de waterhuishouding in het westen van het land, dat is wel duidelijk.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Vertel.

      (in antwoord op Boven Jan)
     • Boven Jan

      Ons Deltaplan houdt rekening met een max stijging van ongeveer 1,5 m, geen vuiltje aan de lucht wat dat betreft. Maar wat een groter risico is, is de verminderde afvoer van rivieren door de hogere zeewaterstand. En dan heb ik het nog geeneens over meer regenval en smeltwater door opwarming. Er komt dus in het Westen van het land (Holland) een verhoogde druk van twee kanten.

      Door de hogere zeewaterstand krijgen we een sterkere verzilting van de polder; het zeewater komt via het grondwater verder landinwaarts. Door dus hogere waterstand van zee en rivier, wordt ook de grondwaterdruk hoger waardoor infrastructuur onder hogere druk komt te staan. Het wordt nog lastiger en dus duurder om in de laaggelegen delen waar we eeuwen zo hard gepompt hebben te bouwen.

      Een stad als Rotterdam, waarvan de Maas in open verbinding met zee staat, zal drastisch andere rivierfronten moeten bouwen wil het niet overstromen, immers staan de kades nu al regelmatig blank bij hoge waterstanden.

      1 meter is niet onoverkomelijk (als het daarbij blijft) maar het heeft zoals ik al schreef grote impact op hoe wij ons land inrichten. Laat staan bij andere laag gelegen landen met minder kennis van waterkering en waterhuishouding.

      (in antwoord op Burgermans)
 2. jantje

  De laatste 15 jaar is de zeespiegel niet gestegen. Sterker in 2010 is ie zelfs gedaald:
  http://climategate.nl/2011/09/23/zeespiegel-in-2010-met-6-mm-gedaald/
  En hoe dat kan?
  http://climategate.nl/2011/08/27/het-verband-tussen-zeespiegel-en-temperatuurstijging/

  • Burgermans

   Zou het zo maar kunnen dat de milieumaffia ons al jaren leugens op de mouw speldt?

   (in antwoord op jantje)
 3. IwanovKapotjeplov

  Maak me weinig zorgen; woon in Limburg, pakweg 130 meter boven NAP 😛

Reacties niet toegestaan