Popmuziek is vooral saaier en harder geworden
Popmuziek is niet alleen luider geworden, het is ook meer van hetzelfde. En dat vinden niet alleen 50-plussers. Het Laatste Nieuws bericht dat Spaanse wetenschappers onderzoek hebben gedaan naar de evolutie van popmuziek door algoritmes los te laten op de zogeheten ‘Million Song Dataset’, die bevat popsongs van 1955 tot 2010. Ze vonden "bewijs dat er een progressieve homogenisatie van het muzikale discours" plaatsvindt. Dat wil zeggen: er zit minder variatie in akkoorden en melodieën. Ze ontdekten ook dat het klankkleurenpalet is verminderd. Het enige dat is toegenomen is het volume waarmee wordt opgenomen.
Het Laatste Nieuws
Bron(nen):
En dat kan ik beamen met een DJ in huis.
DJ’s bestaan ook niet meer.
Het gaat allemaal met een komputer.
Ik heb vroeger nog singles gedraaid en dat alleen gaf een kick om die klere naald precies goed te zetten dat die er ook weer niet af viel, want dan had je een hoop herrie en je naald vond dat ook niet echt leuk.
Disco vond ik ook best leuk, maar ik hoor alleen nog maar oude disco.
Wat ze tegenwoordig maken weet ik niet en af en toe zit er nog wat leuks tussen waarvan ik zeg: het klinkt oud maar zit gewoon in een nieuw jasje en het kan er mee door.
Maar origineel ? Nee, die tijd hebben we al gehad.
Het draait bij de huidige DJ’s niet meer om inhoud maar hardheid.
En als ik ergens niet tegen kan is het herrie door het huis.
Een koptelefoon kan, maar alles kan dus niet nodig.
Alles moet hard en luid. De buren moeten mee genieten.
Maar niet alles is slecht of gepikt.
Hooguit verre van origineel.
Muziek is geen eerste levensbehoefte. 😉
Het is niet de muziek die slechter is geworden, maar slechte muziek is overheersender geworden. Doordat we op radio en tv worden doodgegooid met fabriekshits (uitspreken hoe je wilt) krijgt goede muziek geen kans. We horen en zien alleen kunstmatig opgekweekte modepoppen met computerbijgewerkte stemmen en straatjochies die schunnige rijmpjes opzeggen met een beatbox op de achtergrond.
Muziek maken is een kunstvorm, helaas willen platenmaatschappijen zo snel mogelijk hun zakken vullen en daarom zie je niet meer van die blijvertjes als Prince, Rollingstones,Beatles Pink floyd.
Deze muzikanten kunnen mensen boeien met hun muziek die een opbouw en een eind kent.
heden tendage is voor de jeugd muziek, door een monotone beat,in trance raken met de hulp van XTC of andere rommel.
Ik snap nog steeds niet dat men 60 euro betaald om in een stadion naar een DJ te gaan luisteren, die muziek van anderen aan elkaar sleuteld of Rappers die oproepen tot geweld.
Muziek is emotie, Techno of hoe het ook moge heten, is geen muziek met emotie, daar je allerlei middelen nodig hebt om de sfeer te voelen.
Wat een onzin artikel. Dit heeft niets met wetenschap te maken.
Volgens deze redenering is een schilderij van Mondriaan waarschijnlijk ook saaier dan van Bob Ross, want minder verschillende kleurtinten en eenvormiger. Ook een Bouquet reeks roman is dan minder saai dan een boek van Reve.
Trouwens, al die mensen die klagen dat het vroeger allemaal beter en origineler was die zijn gewoon te oud. Ze klinker verdacht veel op kritikasters van destijds op Rock ‘n Roll, The Doors enz.
Dat is dus niet wat ze gemeten hebben. Als er ineens alleen nog maar Mondriaans en dingen die daar sterk op lijken zouden worden geproduceerd, zou dat uit dit onderzoek blijken. Niet dat Mondriaans saai zouden zijn. Het gaat om de variatie *tussen verschillende* nummers, niet om die binnen een nummer.
(in antwoord op Jan Strijk)Hebben ze dance, hiphop, punk en metal ook tot de popmuziek gerekend? Ik heb de indruk dat er meer variatie is nu tussen muziekstijlen en dat vind ik een verrijking. Het zou beter die stijlen apart te analyseren, denk ik. Nu gooien ze alles op 1 hoop.
Door iPods ed zijn we met z’n allen dover geworden en moet het ook harder.