‘Klimaatverandering in 1940 begonnen in Afrika en Azië’

Wetenschappers van de universiteit van Reading en van het Australische Arc Centre of Excellence for Climate System Science die oude gegevens hebben bestudeerd, stellen dat de klimaatverandering rond 1940 begonnen is in Afrika, delen van Azië en in Australië. De onderzoekers keken terug in alle historische gegevens tot aan 1870. 'Het is ongelooflijk, ons onderzoek toont aan dat je in de jaren '60 duidelijke tekenen van klimaatverandering kon zien in de Tropen, en al in de jaren '40 in Afrika, Zuid-Oost Azië en Australië', zegt Dr. Andrew King. Dat de verandering zichtbaar is in die gebieden komt doordat de temperatuur daar minder schommelt dan in andere gebieden. Kleinere temperatuurverschillen door de jaren heen zijn dus beter zichtbaar. Hoe dichter bij de polen, hoe later de klimaatverandering zichtbaar was terug te vinden in de gemiddelde temperaturen. Tussen 1980 en 2000 werd het in alle delen van de wereld zichtbaar, maar het minste in VS aan de Oostkust. Dr. King verwacht daar de komende tijd de grootste veranderingen. Voor de komende tien tot dertig jaar verwacht het team een toename van winterse neerslag in Rusland, Canada en Noord-Europa, bovenop de extra neerslag die al wordt verwacht. De wetenschappers zetten zich vooral schrap voor een toename aan stormen, overstromingen, hittegolven en periodes van extreme droogte.

Bron(nen):   Daily Mail      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Het klimaat verandert al miljarden jaren, niet pas sinds 1940.

 2. Grietver

  Tussen 1940 en 1970 is de aarde afgekoeld. Dus global warming zou begonnen zijn met… afkoeling. Het is overigens een simulatie (google maar naar het abstract). En dan zegt het pas iets wanneer de uitkomsten zijn vergeleken met metingen. En dat is niet gedaan, dus voor wat iedereen weet kan dit onderzoek evengoed gelijk zijn aan fantasie.

  Bij global warming is het idee overigens dat het door CO2 komt en dat CO2 uniform verdeeld is in de atmosfeer. Dus als je regionale verschijnselen ziet, zie je natuurlijke klimaatverandering. Maar de subsidiepot voor natuurlijke klimaatverandering is zo schraal dat je wel dom zou zijn als je dat hardop zou zeggen. Niet geheel verwonderlijk zeggen de meeste onderzoeken dan ook dat er sprake is van menselijke klimaatverandering.

 3. vanhetgoor

  Zou het dan misschien toch zo zijn dat er wellicht iets anders de oorzaak is van de verandering van het klimaat? De automobielindustrie was toen nog niet zo groot. Er waren geen broeikasgassen, een ijskasten met CFK’s etc. Ooit liepen er olifant-achtige wezens in wat nu Rusland is. In wat nu Limburg is waren vroeger tropische planten, dat is archeologisch vastgesteld.

Reacties niet toegestaan