Goede kans op een echte winter

Weersdeskundigen buigen zich ook dit jaar weer over een prognose voor de winter. Zoals die van Noodweer Benelux.

Het oordeel (dat je op de site van Noodweer uitgebreid onderbouwd kan zien) neigt naar een koude winter: "Het is heel moeilijk en haast onmogelijk om een correcte winterverwachting te maken. Seizoensvoorspellingen zijn niet betrouwbaar genoeg voor onze omgeving. Wel zijn er bepaalde factoren die het winterweer kunnen beïnvloeden.

De zon is dit jaar niet meer zo actief. Tegelijkertijd zien we dat de straalstroom niet zo sterk is waardoor deze vaker meandert. Dit verklaart deels de droge lente en de hittegolf begin juli 2015. Als we de AO-index en de NAO-index bekijken dan zien we een negatieve trend in de afgelopen zomermaanden, wat zich mogelijk kan herhalen in de winter.

Wanneer de posities van de luchtdrukgebieden juist komen te liggen, kan dit koud winterweer veroorzaken in onze omgeving. Gezien het feit dat het zeewater in de Noordelijke Oceaan en het temperatuurverloop van dit jaar ook kouder zijn dan normaal, geven wij de voorkeur aan een relatief iets koudere winter."

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bartje

  Eind maart weten wij allen het.

 2. wwoud

  Zodra meteorologen kunnen voorspellen wanneer op St. Juttemis de koeien op het ijs dansen, blijft het bij “the proof is in the eating of the pudding”, ofwel eerst zien, dan geloven.

 3. Jan Leul

  Koude winter zou niet best zijn voor de vluchtelingen in de tentenkampen.
  Gaat ongetwijfeld tot onrust en wellicht erger leiden.

 4. kwikfit

  Dan wens ik jullie veel succes met die “echte winter” ;-))

Reacties niet toegestaan