Moeder geeft goede genen door aan dochters
Mitochondriën zijn de energie leverende delen van een cel. De mitochondriën hebben hun eigen DNA, dat niet hetzelfde is als dat van de celkern. Het mitochondriaal DNA (mtDNA) wordt uitsluitend via de moeder overgeërfd. In het mtDNA treden veel sneller mutaties op dan in gewoon DNA. Genetische afwijkingen kunnen zich daardoor al snel opstapelen en in principe op alle kinderen overgedragen worden. De evolutie heeft er echter voor gezorgd dat dit effect beperkt blijft. Raakt een cel teveel beschadigd, dan wordt deze uitgeschakeld.
Uit recent onderzoek is gebleken dat dit mechanisme goed werkt voor vrouwelijke nakomelingen, maar dat mutaties die mannelijke nakomelingen treffen door de mazen van het net glippen. Dat zou kunnen verklaren waarom de gemiddelde levensduur van mannen korter is dan die van vrouwen.
De onderzoekers implanteerden verschillende soorten mitochondriaal DNA in fruitvliegen met identiek cellulair DNA. Dit leidde tot veel variatie in de mannelijke levensduur en veroudering, maar bijna geen variatie in de vrouwelijke parameters van het ouder worden. Dat betekent dat er niet één mutatie is die vroege mannelijke veroudering veroorzaakt, maar een hele reeks mutaties die samen de mannelijke levensduur verkorten.
Bron(nen): LiveScience
Ja, want de foute genen die de moeder aan de zoon overdraagt komen natuurlijk niet bij zijn dochters uit, en de goede genen die de moeder aan haar dochter overdraagt komen uiteraard niet bij haar zoons terecht…..
Alsof evolutie iets is dat geldt bij slechts 1x reproduceren……
Verder is het “niet hetzelfde is als dat van” en niet “dan dat”.
Vroeger schreef iedereen ‘als’ als het ‘dan’ moet zijn, nu gaan zelfs journalisten ‘dan’ schrijven als het ‘als’ moet zijn…..
Dan jullie dat nog een keer doen als kijk ik jullie nooit meer aan 😀
De genen in het mitochondriaal DNA van de vader komen inderdaad niet bij het kind terecht. Mitochondriaal DNA wordt alleen door de moeder doorgegeven. Genen uit de celkern worden door beide ouders doorgegeven. DNA uit de celkern bevat veel meer genen dan mtDNA.
De moeder geeft zowel goede als gemuteerde mtDNA-genen door aan haar zonen. Deze gemuteerde genen vergroten het risico op uiteenlopende ziekten, zoals oogafwijkingen, epilepsie, de ziekte van Parkinson, … Pas als het aantal gemuteerde genen boven een bepaalde drempel uitstijgt, treden symptomen op. Niet alle zonen die gemuteerde mtDNA-genen van hun moeder overerven worden ziek en de ziekten zijn niet allemaal dodelijk.
(in antwoord op RhodBerth)Is gewijzigd, zo te zien. Nu nog een komma na ‘DNA’ en de afgrijselijke contaminatie ‘overgeërfd’ vervangen door ‘geërfd’ of ‘overgedragen’.
(in antwoord op RhodBerth)overerven [over·er·ven], ww., erfde over [erf·de over], overgeërfd [over·ge·erfd]
(in antwoord op Edward_II)bron: Het Groene Boekje
Dat is toch hetzelfde boekje dat ‘opzwellen’ ook Nederlands vindt? Brrrr!
Maar goed, ik begrijp dus dat jullie de regels van de taalvandalen van de Taalunie aanhouden. Iedere standaard is beter dan helemaal geen, zullen we maar zeggen.
Hoe dan ook, bedankt voor de reactie!
(in antwoord op Redactie Welingelichte Kringen)Dit slaat weer nergens op. Vandaar zeker dat de mannen uitgestorven zijn of zijn we allemaal mietjes geworden ?
Wie verzint nou zoiets ?
Zeker een vrouw ? 😉
Waar gaat het naar toe in deze wereld met deze drog-artikelen ?
Het gaat helemaal nergens meer over.