‘De klimaatverandering is veel erger dan we dachten’

De toename in frequentie van extreem hete zomers hebben we te danken aan onszelf. En de situatie is vandaag al erger dan we twintig jaar geleden gedacht hadden. Dat schrijft James Hansen,  directeur van het Goddard instituut voor ruimtevaartwetenschappen van de NASA in de Washington Post. Hansen is een van de eerste wetenschappers die in de jaren ’80 waarschuwden voor de gevaren van de klimaatverandering. Maar hij was destijds te optimistisch, schrijft hij. ‘Mijn verwachtingen over een temperatuursverhoging wereldwijd zijn waarheid geworden. Maar ik ben er niet in geslaagd om te bestuderen met welke snelheid de gemiddelde temperatuurstijging zou leiden tot extreme weersomstandigheden.’ Hansen meent dat de hittegolf van 2003 in Europa, in Rusland (2010) en de droogte in 2011 in Texas en Oklahoma het gevolg waren van de klimaatverandering. ‘Als we de komende weken de gegevens binnenkrijgen, zal dit mogelijk ook het geval blijken voor de extreme hitte momenteel in de Verenigde Staten.’

Bron(nen):   Washington Post      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. gerrit52

  daar gáán we weer. wij hebben het weer gedaan. trek je portemonnee alvast maar….

  • meneerjansen

   Het leven is zo eenvoudig… zo tot aan het puntje van mijn neus!

   (in antwoord op gerrit52)
 2. kletsmajoor

  ‘…Mijn verwachtingen over een temperatuursverhoging wereldwijd zijn waarheid geworden…’

  Niet waar. De laatste 15 jaar beweegt de wereldwijde gemiddelde temperatuur zich steeds verder _onder_ de voorspelling van meneer Hansen (zelfs onder zijn “gunstigste” scenario).

  http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2012/02/image22.png

  Over de stelling dat weersextremen iets met opwarming te maken hebben zijn zelfs veel klimaatactivistische wetenschappers het niet eens. Het weer is wat anders dan het klimaat.

 3. grasspriet

  Zoooo slaapverwekkend dit.

  Door wie wordt deze meneer betaald voor zijn conclusie dat wij het weer eens gedaan hebben?

  Hoe zit het met de planeten om ons heen die ook opwarmen?
  Hebben wij dat ook gedaan?
  En zo ja, hoe dan? Gaan we daar ook voor betalen?

 4. moderntimes5

  Haarp uit Alaska , weather modification, dus wel menselijk handelen, niet wij, maar de Elite.

 5. Cornelis Berend

  Grappig dat het tegengaan van de klimaatveranderingen wordt gezien als iets wat geld kost, terwijl het veel meer te maken heeft met het stoppen met geld uitgeven.

 6. nadine_v

  Welke extreem hete zomers? Zowel juni als juli 2012 waren natter en koeler dan normaal. Nu zien we iets meer zon, maar de mussen vallen niet van het dak.

 7. cookiemnster

  wel eens gehoord van weerwapens om bv droogte te veroorzaken?

 8. pjmmeulendijks

  in 1944 hadden we het warmterecord van deze eeuw. Misschien gaan we er deze dagen nog overheen. Het betekent echter ook, dat er toen ook al genoeg warme zomers waren, en dat we toen niets met de menselijke opwarmings theorie te maken hadden.

Reacties niet toegestaan