‘Aarde warmt al 16 jaar niet meer op’

De voorspelling dat de opwarming van de aarde steeds sneller gaat, wordt weer op de schop genomen. Ditmaal niet door klimaatsceptici, maar door recente gegevens van het MET Office, de Britse evenknie van het KNMI. Daaruit zou blijken dat er vanaf begin 1997 tot augustus 2012 geen waarneembare toename was van de mondiale temperaturen. Dat meldt de Mail on Sunday. De nieuwe gegevens, samengesteld uit meer dan 3.000 meetpunten, staat op het internet, zonder dat de media er melding van maakte, schrijft de de Mail. De Telegraaf nam het bericht over en laat Nederlandse klimaatscepticus en meteoroloog ir. Hajo Smit van Climategate.nl. aan het woord. Tegen De Telegraaf zegt hij: 'Het is allang duidelijk dat er geen sprake is van een zo forse temperatuurstijging als telkens weer beweerd wordt. Terwijl de uitstoot van CO2 toeneemt stijgt de temperatuur dus niet!' Misleidende berichtgeving, vindt De Jaap. 'Het is een klassiek stukje stemmingmakerij, dat er bij een flink deel van de lezers ongetwijfeld als zoete koek in zal gaan. Klein, haast verwaarloosbaar detail: het verhaal klopt voor geen meter, cijfers worden uit context gerukt, en de lezer wordt op het verkeerde been gezet.' De site Sargasso schrijft: 'Als je de periode goed kiest, zie je geen opwarming!' Sargasso geeft op basis van dezelfde gegevens het volledige overzicht, inclusief een lopend gemiddelde over 11-jaar. Met Officie reageert op de eigen site dat de periode waarop de Daily Mail zich baseert te kort is om conclusies aan te kunnen verbinden. 'De aarde is in 140 jaar 0,8 graden warmer geworden en dat ging met tussenpozen waarin inderdaad ook koudere periode zaten. De periode vlak na de Tweede Wereldoorlog was er ook zo één. Het is niet ongebruikelijk dat zo'n koelere periode 15 jaar of langer duurt.'

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. besserwessie

  And now what with the windmills? biofuel? suncollectors?

 2. grasspriet

  Vreemd dat dit geen opzienbarend nieuws is op alle radio en tv kanalen.
  Je zou bijna zeggen dat, als er niets aan te verdienen valt, iets niet gemeld wordt maar dát zou toch niet? 😐

  • Barry Gillis

   Ja iedereen zou moeten weten dat het merendeel van de berichtgeving wat “argumenten” tegen klimaatsverandering claimt te zijn niets anders is dan grove manipulatie van de werkelijkheid.

   (in antwoord op grasspriet)
 3. Bert Hilhorst

  Dan kunnen die laatste zetels van GL ook in de prullenbak.

 4. hans groen

  onzin verhaal. Elke dip wordt aangegrepen om klimaatverandering te ontkennen, terwijl de feiten, zoals afsmelten van de Noordpool en het ijs op Groenland onmiskenbaar is.
  Nee, temp stijgingen gaan niet in een rechte lijn zoals deze ontkenners denken. Maar laten ze de werkelijke peer reviewed onderzoeken maar eens gaan lezen. De temperatuur stijgt door toedoen van de mens.

  • grasspriet

   De mensen houden de golven van weersveranderingen nog veel te kort bij om te kunnen zeggen wat ‘normaal’ is en wat niet.

   Het is aangetoond dat op de noordpool ooit landbouw is bedreven en bovendien warmen de planeet rond de aarde ook op. De toenemende activiteit van de zon wordt zowiezo al nooit meegenomen in de opwarmingstheorie wat heel vreemd is.
   Dus al zou de aarde wel opwarmen, dat zou best een volkomen ‘normaal’ kunnen zijn, we weten het domweg niet.

   Daartegenover is het een feit dat politici alles, maar dan ook álles, aanpakken om geld te incasseren. Met geld koop je ook geen afkoeling en al helemaal niet als de planeten om ons heen ook opwarmen.

   Er klopt té veel niet aan het: ‘opwarmen van de aarde door toedoen van mens verhaal’.

   (in antwoord op hans groen)
   • Barry Gillis

    Het klopt niet, wat dan? Meestal komt er dan een onzin verhaal dat binnen twee minuten recht te zetten is. Dan komt er weer een ander sprookje dat geen steek houdt.

    Er is een goede rede dat de klimaat “skeptici” geen deuk in een pakje boter slaan in de wetenschap. Het is enkel een politiek ideologisch gedrocht om de belangen van enkele machtige bedrijven te dienen.

    Er klopt teveel niet? Onzin, als je de wetenschap kent is het vrij duidelijk.

    We weten het niet? Alleen als je de wetenschap verwerpt.

    (in antwoord op grasspriet)
 5. JRR Uijlings

  Google ook eens op Richard A. Muller. Een stevige klimaatscepticus die na een eigen grondige analyse (gefinancierd door de Koch-broers) tot de conclusie moest komen dat klimaatopwarming bestaat en dat de mens verantwoordelijk is.

Reacties niet toegestaan