“Stop met complimenten geven aan je kinderen. Het werkt averechts”

Veel ouders denken dat ze er goed aan doen om hun kinderen te overladen met complimenten. Zo krijgen ze vertrouwen in hun eigen kunnen, is het idee. Maar het tegendeel blijkt waar. Ze worden er juist onzeker en ongemotiveerd van en lopen zelfs meer kans op depressies.

Dat toonde Eddie Brummelman, psycholoog aan de Universiteit Amsterdam, eind vorig jaar al aan in een grootschalig onderzoek. Opvoedkundige Marina van der Wal vindt zelfs dat ouders helemaal moeten stoppen met het geven van complimenten. “Grootouders verbazen zich vaak over hoe wij onze kinderen de hemel in prijzen. Vroeger was het doodnormaal als je je fiets netjes terug in de schuur zette,” zegt ze tegen RTL Nieuws.

“Met een compliment geef je een waardeoordeel. Het kind voldoet namelijk aan jouw eisen en voelt alleen maar meer druk om aan die verwachtingen te blijven voldoen.” Als iets mislukt, zijn ze minder gemotiveerd het opnieuw te proberen. Ook zijn ze eerder geneigd te liegen over hun prestaties.

Jo Hermanns, hoogleraar Opvoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam, is het deels met haar eens. “Het effect van een compliment gaat verloren als je alles altijd goed vindt en wordt voor een kind waardeloos.” Maar volgens hem gaat het om balans. “Emotie in de opvoeding is ontzettend belangrijk. Als je aan je kind laat blijken dat je blij bent om iets, dan blijft dat positieve gevoel hangen.”

Bron(nen):   RTL Nieuws