Kanker over 20 jaar de wereld uit: “Vaccin stopt groei tumor”

Arjan Griffioen werkt aan een vaccin tegen kanker. Door één inenting zou een tumor stoppen met groeien. Over twintig jaar hoeft er helemaal geen kanker meer te zijn, denkt de medisch bioloog van het VUMC.

Hij werkt al jaren aan een kankermedicijn, vertelt Griffioen aan RTL Nieuws. “We maken een vaccin dat voorkomt dat een tumor nieuwe bloedvaatjes kan vormen. Een tumor heeft deze bloedvaatjes nodig om te groeien.”

Als Griffioen met zijn team erin slaagt om een vaccin te ontwikkelen, hoeft niemand meer te overlijden aan de ziekte. “Kanker zou dan een chronische ziekte zijn, maar je gaat er dan niet meer aan dood.”

Maar het duurt nog minstens vier jaar voor er een tastbaar product is. “We weten dat het werkt en er nul bijwerkingen zijn. De volgende stap is nu om nog meer onderzoek te doen, maar dat kost veel tijd en geld.”

KWF Kankerbestrijding heeft 750.000 euro beschikbaar gesteld voor verder onderzoek. “Met het geld dat we gekregen hebben, gaan we mensen aanstellen die verder kunnen met ons onderzoek. In het meest ideale scenario zou het ongeveer acht jaar duren, voordat ons vaccin in klinieken beschikbaar is”, zegt hij.

“Als het lukt om het vaccin te maken, zou het voor álle kankervormen werken”, vertelt hij. “En als je vervolgens ook gezonde mensen inent, werkt het preventief. Dat zou dan betekenen dat niemand meer kanker hoeft te krijgen.”

Bron(nen):   RTL Nieuws