Wetenschappers ontdekken: zo werkt een ouijabord

Met het ouijabord zou je met geesten van gene zijde kunnen communiceren, zo zie je weleens in films. Menigeen zal het vroeger ook als kind weleens thuis hebben geprobeerd. En dan leek het glas onder je vingers echt te bewegen.

Voor wie het niet weet: een ouijaspel is een plaat, een karton of gewoon een papier met alle letters van het alfabet erop. De deelnemers aan het spel leggen allemaal een vinger op een omgekeerd glas of houten plaatje. Ze roepen een geest op en vragen hem het glas te bewegen over de letters om zo woorden te vormen en antwoord te geven op vragen.

Maak je zo echt een babbeltje met de geesten? Nee, zeggen wetenschappers die er serieus onderzoek naar hebben gedaan. Ze lieten een aantal ‘believers’ hun gang gaan met het ouijabord en monitorden ondertussen hun oogbewegingen. Wat blijkt: eerst hebben ze geen idee waar het glas heen gaat bewegen, maar na verloop van tijd verraden ze met hun ogen welke letters volgen.

Met andere woorden: onbewust gaan hun ogen in de richting van de te vormen woorden en bewegen ze dus toch zelf hun vingers op het glas. “Het lijkt er op dat de bewegingen op het ouija-bord simpelweg een uiting zijn van ons brein, dat bepaalde structuren (of woorden) kan voorspellen”, besluiten de onderzoekers.

Het zijn vooral mensen die denken dat zij en hun omgeving weinig controle hebben over een bepaalde situatie die geloven in ouijaborden en aanverwanten.

Bron(nen):   HLN