De aarde heeft meerdere manen

We hebben altijd geleerd dat de aarde één maan heeft, maar volgens onderzoekers is dat niet helemaal waar. Er zouden meerdere minimanen zijn die tijdelijk in een baan om onze planeet draaien.

Twaalf jaar geleden signaleerden wetenschappers voor het eerst zo’n klein hemellichaam. Deze asteroïde werd 2006 RH120 gedoopt en had een diameter van een paar meter. Heel lang leek het de enige minimaan te zijn.

Maar nu hebben astronomen ontdekt dat de aarde voortdurend kleine hemellichamen aantrekt die tijdelijk om de planeet heen draaien. Tot voor kort was het echter erg moeilijk om deze asteroïden te detecteren.

“Minimanen zijn heel klein en bewegen veel sneller dan de huidige technologie kan vastleggen”, legt hoofdonderzoeker Robert Jedicke uit. Daarom is de nog in aanbouw zijnde LSST-telescoop (Large Synoptic Survey Telescope) een uitkomst.

“De LSST is het droominstrument om die kleine, snel bewegende asteroïden te spotten”, stelt Jedicke. “We gaan er ook van uit dat deze telescoop binnen de komende vijf jaar regelmatig zulke minimanen zal ontdekken.”

Bron(nen):   Newsmonkey