Studie: Katten herkennen hun eigen naam

Een hond, ja, die kun je roepen bij zijn naam en dan is de kans groot dat hij er aan komt, maar een kat? Lange tijd was onduidelijk of de eigenwijze dieren wel in staat waren om hun eigen naam te begrijpen. Nu is er duidelijkheid: ze herkennen wél hun naam.

Japanse onderzoekers van de universiteit van Sophia onderzochten 78 katten om erachter te komen in hoeverre de dieren enig begrip van woorden hadden. “Katten zijn gevoelig voor verschillen in de toon en klank van een menselijke stem,” schrijven de wetenschappers in vakblad Scientific Reports. “Sommige baasjes weten zeker dat katten hun eigen naam herkennen en woorden die met voedsel te maken hebben.”

Het onderzoeksteam dacht daarom dat katten mogelijk onderscheid maken tussen verschillende woorden. De wetenschappers besloten vier woorden uit te spreken tegen de kat gevolgd door hun eigen naam. Een reactie kon bestaan uit een geluid of het bewegen van oren, hoofd of staart. De katten reageerden in het begin allemaal op de woorden die werden uitgesproken, maar hun interesse vlakte snel af. Tot hun eigen naam werd genoemd. Dan spitsten de dieren plots weer hun oren.

De onderzoekers denken niet dat de katten daadwerkelijk hun eigen naam kenden, maar wel dat ze het soort geluid konden thuisbrengen. De dieren hechten waarschijnlijk geen betekenis aan hun specifieke naam. Waarschijnlijk hebben ze enkel geleerd om het geluid van hun naam in verband te brengen met bijvoorbeeld voedsel.

Maar toch, je kat herkent zijn naam dus wel. Ook al is het alleen maar omdat hij honger heeft.

Bron(nen):   The Independent