NASA presenteert drie ontwerpen van huizen op Mars

NASA brengt wonen op Mars weer een stapje dichterbij. Donderdag maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de drie finalisten bekend van een wedstrijd voor het beste 3D-ontwerp van een huis in de ruimte.

De competitie begon in 2015 met tientallen teams die probeerden de beste woning voor de Maan, Mars en verder te ontwikkelen. De ontwerpen werden beoordeeld op esthetiek, architectuur, haalbaarheid en schaalbaarheid. De eerste prijs is gegaan naar het New Yorkse team SEArch+/Apis Cor met een unieke gedraaide structuur met kleine gaten voor natuurlijk licht.

Team SEArch+/Apis Cor

© SEArch+/Apis Cor

Tweede was team Zopherus met een modulaire structuur die door een autonome Marsrover geprint zou kunnen worden.

Zorpheus' designs would be built by an autonomous, roving 3D-printer.

© Zopherus

De derde winnaar waren de Mars Incubators, een groep kunstenaars en techneuten die een woning bedachten met vier verschillende ruimtes, waaronder eentje om planten in te laten groeien.

Mars Incubators, a collective of engineers and artists, presented a modular design.

© Mars Incubators

De drie teams verdelen een prijs van 100.000 dollar en gaan nu in de finale strijden om 800.000 dollar aan prijzengeld.

De competitie is de laatste ontwikkeling in de missie van NASA om mensen naar de maan te sturen en daarna naar Mars. Afgelopen november kondigde de organisatie aan dat negen Amerikaanse bedrijven konden bieden op 2,6 miljard dollar aan contracten om de komende tien jaar diensten te leveren op de maan.

Ook Trump zei in 2017 al ambitieuze plannen te hebben voor een ruimtemissie naar de maan. “Deze keer planten we niet alleen onze vlag, we leggen de grondslag voor een uiteindelijke missie naar Mars en wie weet op een dag, naar de vele werelden daar achter.”

Bron(nen):   CNN