Binnenkort mogelijk thuisdiagnose alzheimer via app

Het is, zeker bij jongere mensen, vaak heel lastig om de diagnose alzheimer te stellen. Een nieuwe app kan daar met behulp van virtual reality mogelijk verandering in brengen. Daarover schrijft The Times.

De nieuwe methode die is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Cambridge kan in 90 procent van de gevallen correct vaststellen of iemand alzheimer heeft. De huidige testen zitten slechts in 55 procent van de gevallen goed. Ook wordt alzheimer vaak pas na 14 maanden vastgesteld. Bij patiënten die jonger zijn dan 65 duurt het gemiddeld zelfs tot 4 jaar.

De app, waarmee je op termijn thuis de diagnose zou kunnen stellen, maakt gebruik van het vermogen van mensen om de weg te vinden. Daarvoor is de entorhinale cortex in de hersenen cruciaal. Het is vaak een van de eerste hersengebieden die wordt aangetast door dementie. Niet voor niets is desoriëntatie een veelgehoorde klacht in het beginstadium van de ziekte.

Als test kregen mogelijke patiënten een virtual reality-headset op en moesten ze navigeren door een digitale wereld. De proefpersonen met dementie presteerden duidelijk slechter op de test. Je kunt je voorstellen dat een app die routes en bewegingen registreert gedragsveranderingen kan opmerken en zo kan bijdragen aan de diagnose.

 

Bron(nen):   The Times