Als je deze balanstest niet doorstaat, heb je twee keer zoveel kans om (te) snel te overlijden

Wetenschap
woensdag, 22 juni 2022 om 5:59
schermafbeelding 2022 06 22 om 055816
Kun je 10 seconden op één been staan? Mensen van middelbare leeftijd die dat niet 10 seconden kunnen, hebben volgens recent onderzoek bijna twee keer zoveel kans om binnen tien jaar te overlijden. Wetenschappers in Brazilië zeggen dat de eenvoudige en veilige balanstest deel moet gaan uitmaken van een routinematige gezondheidscheck voor oudere volwassenen.
Je stabiliteit neemt na je 50e snel af. Dus een test zou een indicatie kunnen voor de snelheid van je lichamelijke achteruitgang.
De test was onderdeel van een lichamelijke check van gezonde mensen die loopt sinds 1994.
Als onderdeel van de controle moesten de deelnemers 10 seconden op één been staan ​​zonder enige ondersteuning. Ze moesten de zool van de vrije voet op de achterkant van het tegenoverliggende onderbeen te plaatsen, terwijl ze hun armen langs hun lichaam hielden en hun blik recht naar voren gericht. Onderzoekers lieten elke persoon het tot drie keer proberen op beide voeten.
Opmerkelijk resultaat: de mensen die het niet voor elkaar kregen gingen in de jaren na de proef twee maal zo vaak dood aan allerlei oorzaken. Bij die sterfgevallen ging het in 32 procent om kanker, 30 procent om hart- en vaatziekten, negen procent om luchtwegaandoeningen en zeven procent stierf aan COVID-complicaties .
Bron(nen): Study Finds